evolife.bg-lichnostno-razvitie

 

 

„Първо изграждаме нашите навици, а след това навиците изграждат нас” – Джон Драйдън

 

Преди време бях писал за 5 лесни ежедневни навика, които променят дългосрочно. Лично на мен тези навици, практикувайки ги всеки ден ми помогнаха значително.

Тук EvoLife.bg направи списък на 24 навици, които си струва да правите ежедневно.

Забележка: Разделихме ги на сутрешни, дневни и нощни, въпреки че някой от тях очевидно могат да бъдат и под други заглавия.

 

Сутрешни

 

1.Събуди се рано

Аз съм голям фен на ставането в 5 сутринта и времето прекарано върху себе си преди работа. За сутрешните навици и за това как да изградите едни чудесни сутрешни ритуали може да намерите тук: 9 неща, които да правим всеки ден преди 9 часа

2.Тренирайте

Когато имах за цел да правя упражнения 4 пъти в седмицата, открих, че е много лесно да си кажа „ще тренирам утре” . Определено очакванията за ежедневно трениране бяха отстранени като потенциално извинение и оттогава насам пожънах ползите от този ежедневен навик.

3.Прегледайте или(още по-добре) пренапишете целите си

Всеки ден се опитвам да се доближа до постигането на целите ми в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Започването на деня с преглед и пренаписване на целите подпомага за по-доброто им осъзнаване през целия ден.

„С по-добра информираност можете да направите по-добър избор и когато направите по-добрия избор, ще видите и по-добри резултати.” – Робин Шарма

 

4.Прочетете и/ или слушайте нещо мотивиращо

Предстои ви цял ден с безкрайни възможности. Аз се мотивирам като правя това, което най-много ми харесва – да чета и слушам вдъхновяващи книги и видео. Препоръчвам ви нашата категория Вдъхновение, която ще ви държи мотивирани през целият ден.

5.Визуализирайте дните си

Обичам да затворя очите си за няколко минути и да визуализирам това, което искам да се случи през следващите дни. Удивително е колко често желанията ми стават реалност, когато правя това.

6.Направете си списък със задачи

Обичам да напиша списък в дневника ми с важните задачи, които да направя през деня. Когато те са завършени слагам отметка на тях. Ще се изненадате колко по-ефективен ще бъде денят ви.

7.Прегледайте новините

Важно е да имаме представа за това какво се случва около нас и света. Също така, ако не поне проверете основните теми. Аз намирам това като интересни разговори през целия ден. Като казвам това, голяма част от новините са негативно настройващи, затова внимавайте да не прекарвате твърде много време в тях, освен ако няма конкретна тема, която ви вълнува.

8.Блог

Смятам, че има много ползи от блоговете. Започването на блог може да помогне да получите по-голяма яснота, да бъдете по-креативни, да намерите нови приятели и дори може да ви генерират някакви доходи. Все пак за тези от вас, които нямат време или желание да поддържат свой собствен блог EvoLife е помислил и за това. Ще се радваме да ни изпращате вашите истории, преживявания или снимки тук: Добави своя история в EvoLife.bg

9.Отделете време за себе си

Това е реалността на живота, хората ни съдят по нашия външен вид. Отделяйте времето, което ви е необходимо за да излезете сред света и да покажете най-доброто от външността си.

Дневни

 

10.Усмихвайте се

Вероятно сте чували за важността на усмивката, но както се казва „здравия разум е за предпочитане”. Опитвайте се да поддържате усмивката на лицето си през целия ден. Това не само ще ви направи по-щастливи, но може да направи и другите около вас така, че да се усмихват, а това отваря много врати.

11.Свършете първо най-важното

Опитайте се да избегнете затрупването с огромен брой задачи. Избирайте да свършите тези от тях, които са спешни, но не е задължително всички. Навика на изпълняването на спешните неща първо е за организиране и подреждане на живота си около най-дълбоките си приоритети.

12.Не обещавайте нещо, ако не можете да се справите навреме

Всеки би трябвало да се е сблъсквал с работните срокове и детайли по проекти. Определяйте разумни срокове за себе си и когато е възможно се опитайте да ги направите по-рано.

13.Бъдете проактивни

Проактивността е когато показваме инициатива и поемае отговорност да направим нещата да се случат. Когато искам да се направи нещо, аз се питам: „какво трябва да направя, за да стане това?”

 

14.Избягвайте вредните храни

Заменете чипса, бонбоните и шоколада с плодове, зеленчуци и ядки.

15.Свържете се с природата

Разходките навън сред природата е чудесно за моето чувство на благосъстояние. През работните дни отидете на разходка по време на обедната почивка.

16.Поддържайте връзка с приятелите си

Не забравяйте да поддържате контакт с близките и приятелите си, колкото и заети да сте не пренебрегвайте социалния си живот.

17.Спестявайте

Аз спестявам най-малко 10% от всяка заплата. Чудесен начин да се предпазим от неочаквани разходи.

Вечерни

 

18.Отделяйте време за семейството си

Важно е, както да присъствате на повечето семейни вечери.

19.Отделете време за себе си

Важно е да отделите малко време всеки ден само за себе си. Някои неща, които обичам да правя: четене, писане, медитиране, да слушам музика и/ или да отида на фитнес.

20.Бъдете подредени

Една къща, в която всичко е бъркотия може да доведе до затрупване на ума и размито мислене. Останете на върха на нещата, като не оставате нещата си разхвърлени.

21.Освободете ума си

Опитайте да изключите компютъра и телевизора около 30 до 60 минути преди лягане и нека мозъкът ви има време за почивка след дългият ден. Аз спя далеч по-спокойно, когато правя това.

22.Преглед на изминалия ден

Това е чудесен начин да си дадем сметка за това какво сме постигнали през изминалия ден. Опитайте като си зададете следните въпроси преди заспиване: Днес направих ли нещо с което да се приближа до постигане на целите си? Изпълних ли дневните си задължения? Денят ми вървеше ли по план? Ако не, защо?

23.Казвайте на семейството си, че ги обичате

Не просто да предполагате че членовете на семейството ви знаят, че вие ги обичате. Казвайте тези думи на половинката си и на децата си или родителите си поне веднъж на ден.

24.Легнете си в подходящо време

Първи навик на този списък (станете рано) започва като си легнете в подходящо време за да получите необходимото време за сън.

Вижте още: 4 ритуала, които ще ви направят щастливи

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *