биология-усмивката-да-се-усмихнеш

Да се усмихнеш – на някого в автобуса, на човека, с когото работиш, на детето си – е толкова естествено нещо. Доказано е, че в телата на хората, които си разменят усмивки, стресът се редуцира мигновено. В същото време чувството за доверие и социално благополучие се увеличава и се предава и на околните.

Усмивката, просто повдигане на ъгълчетата на устата, резултат от действието на мускули. Въпреки това има различни по вид усмивки – някои носят успокоение, други са изпълнени с радост, трети сигнализират за притеснение и т.н. Лесно е да различим усмивката, която идва като натурално следствие на положителна емоция, и онази, с която се преструваме. В първия вид, освен устните, участват и очите. При тази усмивка скулите ни се повдигат и лицето се променя изцяло. Тя продължава няколко секунди, и двете ъгълчета на устата са еднакво повдигнати нагоре. Когато се усмихваме насила, устните ни стават несиметрични и не можем да задържим продължително време усмивката на лицето си.

Ето няколко типа усмивки, които е вероятно да забележите:

Почтителна усмивка

Това е усмивка, която се проявява между хора с различен социален статус. Или при хора в обща работна среда, между които съществува йерархично разделение. Характерна е за тези, които са на по-ниско ниво в йерархията. Демонстрира почтителност.

Притеснителна усмивка

Когато сме притеснени и се усмихваме, околните често разпознават настроението ни, защото то обикновено е следствие на конкретна ситуация. Накапали сме дрехата си, препънали сме се, или сме в друго неблагоприятно положение. Ако в тези моменти се усмихнем, притеснението ни ще бъде доловено.

Прелъстителна усмивка

Прелъстителни усмивки си разменят хора, които имат чисто сексуални намерения един към друг. Прелъстителната усмивка обикновено не е провокирана с желание за отдаване на другия и това прозира в нея и в поведението на индивида.

Романтична усмивка

Когато партньорите имат сериозни намерения един към друг, те се усмихват романтично, като действието е придружено от други пориви на близост, които засвидетелстват емоционална обвързаност.

Усмивката сама по себе си не решава глобални проблеми, но създава междуличностни връзки, така потребни на нас като социални същества. Хората, които по-често показват положителна емоция, усмихвайки се, са по-спокойни и водят по-щастлив живот. Това, което всеки може да направи е да експлоатира личната си способност за изглаждане на междучовешки отношения – усмивката.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    90
    Shares
  • 90
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *