логическа задача

В края на учебната година, Жаклин се присъединила към класа на умниците Митко и Васко от 8Б. Тъй като в предишния си клас тя била шампион в математиката и логическите задачи, в първия си час на класа решила да предизвика пред всички двете момчета и да се докаже като по-умна от тях. Задачата била да отгатнат коя е рождената й дата. Написала с тебешира на дъската 10 дати, една от които е вярната:

10 Януари          11 Януари           14 Януари
12 Февруари     13 Февруари
9 Март                11 Март
9 Април             10 Април             12 Април

След това отишла до Митко и му прошепнала на ухото единствено месеца, в който е родена, а на Васко казала само точния ден. Това били всичките им подсказки.
Митко казал: Не зная точно кога е родена, но зная, че и Васко не знае;
Васко отговорил: В началото не знаех кога е рождения й ден, но сега вече знам;
Митко извикал радостно: В такъв случай, аз също вече знам рождения й ден!

И двамата дали верен отговор! 💡 А вие можете ли да отгатнете кога е родена Жаклин?


Задачката е включвана в математическа олимпиада за 14-годишни в азиатска държава . Става много популярна през 2015г., когато учител я публикува във Facebook и милиони хора по света не успяват да я решат.  Ако много, ама наистина много се затрудните, и се откажете да се мерите с вродения математически гений на 14-годишните азиатчета 😆 , верният отговор, заедно с решението ще се появи след точно 10 минути 💡 между стрелките по-долу:


Моля, не разваляйте удоволствието на другите като им дадете решението наготово, оставете и тези след вас да раздвижат заспалите си след уикенда мозъчни клетки! Можете да напишете предположението или отговора си в коментар тук или във FB страницата ни, но моля, не разкривайте решението! Предизвикайте приятели и се забавлявайте! 

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    32
    Shares
  • 32
  •  
One Response to Логическа задачка за умници: Кога е родена Жаклин?

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *