5-neshta-koito-trqbva-da-znaete-ako-ste-mejdu-20-i-30-godini-evolife-bg

Когато си на 20, ти се струва, че пред теб се простира един весел и безпроблемен живот. С това чувство преживяваш следващите десетина години, като се наслаждаваш на младостта. И изведнъж, един хубав ден, на вратата чукат 30-те. И разбираш, че най-продуктивното време от живота ти е било пропиляно бог знае за какво.

Ето какво трябва да знаем за периода между 20-те и 30-те си години.

Най-важното десетилетие

Една от големите грешки на новото хилядолетие е, че възрастта от 20 до 30 се смята за време, когато „можеш да си поживееш“. Здраве – много, сили – много, и ни се стува, че това ще продължи вечно. Тази позиция обаче е лъжовна.

Учени са доказали, че 80% от съдбоносните събития в човешкия живот се случват преди 35-годишна възраст.

Две трети от ръста на доходите се случват в първите 10 години от кариерата. До 30-годишна възраст повече от половината хора сключват брак, започват да се срещат или да живеят с бъдещия си спътник в живота. Личността ни се променя най-активно от 20 до 30 годишна възраст. А около 30 мозъкът ни завършва развитието си. Не е за пропускане и фактът, че репродуктивните способности на жените достигат пика си около 28 годишна възраст.

След 30 ще заживея истински!

Съществува един интересен мит, който преследва хората между 20 и 30-годишна възраст. Те мислят, че след 30 животът бързо се променя и става много по-хубав, отколкото е около 20. Струва ни се, че ако в живота ни на 20 и малко не става нищо интересно, то това ще се случи след 30. Мислим си, че всичко интересно идва по-късно.

Само че изследователи от Бостънския и Мичиганския университети анализирали стотици истории, написани от известни хора в края на земния им път. Станало ясно, че важните събития се случват от раждането до самата ни смърт, но тази част от тях, която определя целия оставащ живот, идва именно в периода от 20 до 30.

Какво всъщност става след 30?

Ако не изградим някаква начална платформа за себе си до 30, ни чака едно много тъжно и тежко десетилетие. Когато отлагаме всичко за после, след 30 на плещите ни ляга огромно бреме – да преуспеем в някакво поприще, да си намерим партньор и да родим деца, да спечелим пари и да си купим дом, да основем бизнес или да напреднем в службата – и всичко това в много кратки срокове. Много от тези задачи са практически несъвместими – освен това след 30 става много по-трудно да направим всичко това едновременно.

Най-доброто време за кариера

Най-важните събития в кариерата, колкото и да е странно, стават точно в този период. Около две трети от повишенията на заплатата например идват в първите 10 години от професионалната ни дейност.

На 20 и нещо хората често смятат, че разполагат с още десетки години, в които биха могли да печелят все повече и повече. Това най-често са само мечти. Колкото и благополучно да мине този период, онези, които са започнали късно кариерата си, рядко успяват да преодолеят пропастта, която ги дели от онези, които са стъпили по-рано на кариерната стълбица.

Сериозен подход към връзките

Ако граденето на кариера може да се сравни с игра на блекджек (когато трябва да виждаш картите, за да вземеш решение; да играеш с две ръце, като едновременно с това запомняш текущите резултати; когато трябва да си готов да рискуваш), изборът на партньор в живота прилича на това да отидете до рулетката и да поставите всичките си жетони на червено.

От едно решение зависи изборът ви на спътник и всички свързани с това страни на зрелия живот. Парите, работата, начинът на живот, семейството, здравето, пенсията и дори смъртта – всичко вече става състезание по бягане по двойки, в което кракът на единия маратонец е привързан за крака на другия.

Затова, когато на 20 отлагаме развиването на сериозна връзка, си струва да разберем, че на 30 това ще бъде много по-трудно.

Бездействието в периода между 20 и 30 години е опасно. Разбира се, и след 30 мозъкът остава пластичен, но вече не се развива с такъв бесен темп, както по-рано. Тези „златни“ 10 години са най-лекото време, в което можем да станем онези хора, които се надяваме. Не го проспивайте!

По материали от книгата „Важните години“ на Мег Джей

Вижте още: 10 избора, за които ще съжалявате след 10 години

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *