izbiraite-hora-s-vasheto-nivo-na-cennosti-evolife-bg

Вашият партньор може да бъде умен или не много, привлекателен или просто симпатичен, общителен или затворен, добър или лош, но най-важното е – да бъдете с него на една и съща вълна.

Нали казват, че любовта – това е, не когато се гледате един друг, а гледате в една и съща посока. Същото важи и за приятелство, взаимоотношенията в семейството и на работата. Дори е по-добре, ако този човек в нещо ви превъзхожда за да има какво да научите от него.

Лилиън Ахрем е известен психолог. Тя е в състояние да поднася, на пръв поглед сложни истини, коректно и достъпно. Тази статия – не е изключение. Ето защо е толкова важно да избираме хора, които имат нашето ниво на ценности! Просто, но не е очевидно …

Аз преди си мислех, че човек може да бъде всичко: крадец, грубиян, измамник. Значи така се е случил живота в семейството му , така са го възпитали родителите или той просто трябва да мине през такива уроци.

Всяка връзка може да бъде дългосрочна и качествена само в един случай: ако ценностите на хората съвпадат.

За мен предизвиква големи опасения мъж, който не може да обясни какво означава за него чест и умението да държи на думата си. Ако съвестта той определя като „Опитвам се да не лъжа, или като максимум да не кажа нищо“, защото като човек той за мен е една тъжна картина.

Съвестта – това определено е нещо повече. Ако човек не може самостоятелно да определи за себе си моралните си категории, да се контролира, да оценява действията си, това е много жалко.

Психолозите могат да обяснят всяко поведение. Тази наука е много удобна за да си намери човек оправдание. Човек има безброй сексуални контакти, манипулира, бяга от отговорност.

Значи той е необичано дете, той има нарушение на привързаността, поради травматични отношения с майка си, и много повече.

Но вече си израснал, станал си възрастен, възпитавай се сам! Търси своето самосъзнание! Винаги можете да намерите извинение за болката, която причинявате на други хора, но най-често можете да видите какво правите, макар и по ответната реакция.

Ако имате здрав мозък (без органични поражения в детството), би трябвало да можете да анализирате. Дори ако някаква невидима сила ви кара да крадете или да се възползват от тялото на друг човек, вие сте в състояние да разберете, да видите, да почувствате, че правите на другия човек нещо лошо.

И вие виждате! Но тези съмнения предпочитате да забутате в далечния ъгъл на съзнанието и да оправдаете себе си.

Ако човек се контролира от ниски ценности: пари на всяка цена, удоволствия на всяка цена, угаждане на неосъзнати желания, се превръща в мръсна нисша твар.

Говорейки на психологически език, животното „То“ доминира над „Аз“ в отсъствието на „Свръх Аз“. „Аз“ осъзнава и удовлетворява несъзнателните желания и нужди на „То“, с помощта на нормите и законите на „Свръх Аз“.

Наличието на всичките три компонента „То“, „Аз“ и „Свръх Аз“ в психиката на човек го прави завършена, зряла личност. В противен случай може да се получи сурогат, недовършен човек, с когото не е възможно да се изгради нищо пълноценно.

Нито умът, нито интелектът, нито образованието сами по себе си определят висшите ценности. Тези ценности се сформират от вътрешната чистота и неуморната работа върху самия себе си.

Те правят човека не само живо същество, а Човек. Само висшите ценности: достойнство, уважение, самоуважение, сила на волята и силата на ума, съвестта задават високите вибрации на душата и правят човека чист и светъл.

Такива хора не бива да живеят, да дружат, да работят с мръсни персонажи. Тях никога няма да могат да ги разберат. Другите неминуемо ще се стремят да ги потискат и унищожат. Безсъзнателното е много пъти по-мощно и по-силно от свръхсъзнанието.

Изберете човек с вашите ценности, и вие ще сте щастливи!

В края на краищата е без значение колко приятели или любовници имате. По-добре е да бъдете сами, отколкото с който ви попадне пред очите.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *