kak-da-pobedim-murzela-i-da-zapochnem-da-deistvame-evolife.bg

Познато ли ви е състоянието, в което крайният срок е съвсем близо, но не успявате да се съберете, за да приключите работата. В такъв момент вие напълно съзнавате, че работата трябва да бъде свършена, но до последно отменяте и увъртате.

„Сега, само да видя какво са ми писали приятелите и започвам“, казвате на себе си, но съобщенията свършват и веднага ви идва на ум да свършите и нещо друго – да прочетете новините, да завържете бурна дискусия с някого, да попитате някой приятел как е.

И ето че половината ден е минал, а не сте нито крачка по-близо до осъществяването на критичната задача. Накрая, в най-последния момент и дори извън срока, укорявайки се за мързела и неорганизираността, вие най-накрая се заемате с работата.

Резултатът? Стрес, влошени отношения с приятели, които сте подвели, неприятности в работата и т.н. Чувството за вина е първото нещо, което следва след мързела.

Ленивите се самообвиняват и приемат, че причината е мързел – резултат от слабохарактерност и неумение да организират сами себе си. В психологията обаче отдавна съществува понятие като „прокрастинация“ – склонност за отлагане на неприятните задачи за после.

За разлика от мързеца, прокрастинацията не е порок или черта на характера, а по-скоро психологически проблем, който трябва да се реши по съответния начин.

Причините за прокрастинация могат да бъдат най-различни. Психолозите не са се обединили около едно мнение към този момент. И все пак може да става дума за страх от несправяне със задачата, липса на мотивация и дори адреналинова зависимост.

Страхът от несправяне със задачата често е свързан с несигурност в собствените умения или пък перфекционизъм. Прокастринацията може да е признак и на съпротивление от ваша страна. Самите вие сте на мнение, че се занимавате с нещо, което не искате.

Как да преборим мързела?

За да се преборите с прокрастинацията, трябва да се обърнете към професионалист. Психолог ще ви помогне да разберете какво искате и как да преодолеете проблема. А сега нека да преборим цар „мързел“.

1. Просто започнете да действате

Престанете да размишлявате за това как ще се справите, какви сложности ви очакват и как ще бъде оценена работата ви. Отключете всичките си мисли и започнете да работите!

2. От интересното към скучното.

Започнете с тази част от работата, която ви е най-приятна и интересна. По този начин ще се обвържете със започнатото и на по-късен етап няма да си позволите да избегнете такава дреболия като скучната част.

3. Открийте слабите места

Установете какво точно в предстоящата работа предизвиква у вас най-голямо отвращение и тормоз. Формулирайте проблема ясно, обмислете възможните начини да го преодолеете и съставете план – най-добре в писмена форма.

4. Разделете по-големите задачи на няколко по-малки.

5. Забравете за социалните мрежи

Те много разсейват и има риск да попаднете в пожизнена прокрастинация!

6. Тренирайте силата на волята си

Например, редовното изпълнение на гимнастика сутрин. Така ще победите сутрешния мързел и сънливост, ще направите нещо въпреки волята си и ще придобиете по-голяма увереност за останалата част от деня.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    34
    Shares
  • 34
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *