kakvo-e-empatiyata-i-kak-da-q-usvoim-evolife.bg

Част 1

Упражнявайте се с огледални игри

Наблюдавайте поведението на човека до вас или срещу вас и правете като него, сякаш сте негов огледален образ. Той кръстосва крака, вие също. Той ръкомаха, вие също. Опитайте се дори да дишате в неговия ритъм. Впрочем, това се получава и от само себе си, когато сте в хармония с другия, но можете да се опитате да го постигнете и по отношение на хора, с които ви е по-трудно да общувате.

Интересувайте се от света

В разговорите си обикновено трудно мислим за нещо друго освен за себе си. Запитвайте се понякога дали историите, които разказвате, интересуват другите. Това е отличен начин да започнете самите вие да се интересувате повече от това, което става наоколо, и от мнението на вашите събеседници.

Оставете телефона

Днес този апарат се е превърнал в нещо като продължение на човека. Как да разберем какво ни казва този, с когото говорим, ако очите ни са непрестанно към телефона? Наблюдавайте какво става, когато сте в някое кафене – ще видите много групи приятели, които, докато разговарят, пускат есемеси или търсят информации в интернет. Вече никой не може без мобилния си телефон, но от време на време е добре да го оставяме настрани и да се посветим на истински разговор.

Бъдете искрени

Синът ви се обажда точно когато имате неотложна работа или пък приятелка звъни, докато приготвяте вечеряте? Направете избор – или отложете това, което правите, за да се отдадете на разговор, или направо кажете, че моментът е неподходящ и ще говорите по-късно. И в двата случая печелите, защото запазвате за разговора вашата искреност и възможността наистина да споделите емоциите на събеседника, без да се нервирате вътрешно.

Опитайте се да разберете чуждите емоции

Това се постига, като първо се постараете да разберете собствените си емоции, без да се стремите да ги заглушавате или пренебрегвате. Едва след това ще бъдете в състояние да усетите какво изпитва другият и да приемете по-пълноценно изживяванията му.

Вдъхновявайте се от хубави примери

Това е ефикасен начин да се научим на емпатия. Прочетете книга на хуманист, гледайте документални филми за хора, посветили живота си на другите. В обикновения всекидневен живот също има примери, просто трябва да ги видите.

Вижте още: За количеството и за качеството на приятелите

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *