kakvo-se-sluchva-kogato-ne-izrazqvame-emociite-si

Заблудените убеждения за скриване на емоции, за да се избегнат нежеланията, могат да имат обратен ефект.

Необходимостта да изразим емоциите си

Репресиране или отхвърляне на емоции може да доведе до други психологически проблеми като ниско самочувствие, тревожност, депресия, изолация или психосоматични нарушения като главоболие, напрежение в мускулите, стомашно-чревни проблеми, дерматологични, хронични заболявания, както и други.

Освен това емоциите са фундаментални за създаване и изграждане на междуличностни отношения , следователно изразяването на емоции е от съществено значение не само за психическо и физическо благополучие, но и за подобряване на отношенията със себе си и с другите.

Често се страхуваме да изразим емоциите си, защото, за съжаление, често свързваме емоционализма с някаква слабост. А слабостта ни прави по-ниско от очите на другите, но това изобщо не е така. Да се ​​научим да изразяваме нашите емоции може да бъде най-добрата инвестиция в нашето емоционално благополучие и в същото време да предотвратим голяма серия от заболявания.

Само когато се научите да изразявате слабостите си, можете да се почувствате наистина силни. Само тогава, когато не се страхуваш да се покажеш слаб, наистина ще бъдеш смел. Това е истинска смелост. Смелостта наистина да покажете кои сте, с вашите страхове, несигурност и слабости, тъй като всички ние сме човешки същества.

Погледнахте ли внимателно дете, когато то е ядосано? Детето плаче отчаяно, удря краката си, разтърсва ръцете си, движи се навсякъде, гневът му се вижда във всяка част на тялото му.

Тук трябва да се учим от децата. Те са наистина добри и автентични, за да изразят емоциите си. Те не се страхуват да ги изразят. Дори когато са щастливи, цялото им тяло е щастливо , те са пълни със светлина.

Докато растем, поради различни причини, като например семейната среда, която ни заобикаля, институцията, в която сме били образовани, връстници, приятелства и т.н., влияят на свободата ни да изразяваме емоции . Затова губим (или се научаваме да крием) тази прекрасна способност да изразяваме емоциите си, започваме да ги потискаме, скриваме се и това създава емоционални блокове .

Работата по повторното свързване с вътрешното дете е от съществено значение за нашия емоционален растеж, за нашето психологическо благополучие и за преоткриването на себе си напълно.

Добре е да знаете, че няма лоши или отрицателни емоции, но има приятни или неприятни емоции. Именно затова всяка емоция трябва да бъде призната, изразена, разбрана, изразена. Само по този начин можем да постигнем нашето благосъстояние, нашия емоционален баланс, нашия личен и междуличностен растеж.

Негативните ефекти на емоциите не са изразени

Неразкритите емоции причиняват проблеми в тялото, които могат да варират от увреждане на определени органи, като намалена защита (засягаща имунната система), загуба на самочувствие, намалена социална активност и взаимодействие с други хора.

Когато отричаме или потискаме нашите емоции, които се самооценяват като отрицателни “ нежелани емоции “ като гняв, страх, тъга, те не изчезват, а ще бъдат скрити в очакване да излязат и като правило те излизат на най-малкото указано време и най-лошия начин чрез нашето поведение или с думи, които ще съжаляваме по-късно.

Въпреки това, неизразените емоции намират начин да се проявяват и изразяват в нашия живот, те правят това чрез ясни симптоми, които могат да бъдат някои от следните:

 • Твърдостта на тялото.

 • Саморазрушително поведение

 • Наркомании.

 • Липса на мотивация и цели.

 • Проблеми със заспиването.

 • Insomnia.

 • Хронични заболявания

 • Мускулни болки

 • Проблеми с храносмилането

 • безпокойство

 • Проблеми за комуникация.

Именно поради тази причина емоционалното образование е важно от ранна възраст да се научи да изразява емоции, където семейството, родителите и образователните институции играят много важна роля.

Децата имат  вродената способност свободно да изразяват емоции , чувства или притеснения и често възрастният, бащата или социокултурният контекст унищожават тяхното отношение, провокирайки този порочен кръг, в който емоциите се потискат, потискат, а те се изразяват Те влияят негативно на техния емоционален, релационен и когнитивен процес на растеж, с физически и психически увреждания, споменати по-горе.

Споделяйте с приятели на воля:
 •  
  3
  Shares
 • 3
 •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *