pette-dara-nalubovta-za-hora-izgublili-vqra-che-sa-s-pravilniq-chovek-evolife.bg

В началото всяка връзка е някак магична, изпълнена с вълнения, очакване, химия, мечти и планове за бъдещето. Но защо с времето магията сякаш изчезва и в отношенията удобно се настаняват несигурността, съмнението, че сме избрали точния човек, страхът, че сме позволили на любовта да си отиде? Защо някои връзки неизменно стигат до задънена улица, до убеждението, че единственото възможно бъдеще за тях е раздялата?

В тази статия ще ви запознаем с една от стратегиите, които семейните терапевти използват, за да се опитат да възстановят хармонията в отношенията на двойки, стигнали до преломен момент в съвместния си живот. Експертите дават следната задача: партньорите ежедневно да доказват любовта си по 5 определени начина. В крайна сметка при повечето от двойките в криза се наблюдава пълна промяна в отношенията.

Ето кои са тези 5 безценни дара на любовта:

Уважавайте правото на другия да има собствено мнение

Едно от най-важните преживявания за всяко човешко същество е да вярва, че това, което вижда, чувства и чува, ще бъде потвърдено и подкрепено от онези, които имат значение за него. Това е абсолютното ядро на умствената и емоционалната стабилност.

Когато в двойката има разногласия, всеки се опитва да наложи своето мнение, своята представа за това как трябва да се случи нещо. Повечето хора не осъзнават колко отчаяно се борят, за да се придържат към собственото си чувство за реалност, дори ако това означава да изтрият напълно партньора си от живота си.

Когато двойките напълно приемат, че две истински, но различни реалности могат да съществуват една до друга, без да си пречат, без да има нужда едната да бъде изтрита, за да може другата да просъществува, те чувстват по-малка нужда да отрекат реалността на партньора. Вместо това те насочват усилията си към много по-важната цел – да постигнат споразумение, което да удовлетворява и двамата. В истинската любов няма съревнование за това чия истина е по-вярната истина, има желание да се почете истината на другия и да се вземе решение, което да е приемливо и за двете страни.

Откликвайте на молбата за помощ

Когато някой от партньорите помоли за помощ, другият трябва да е напълно ангажиран да помогне и да окаже подкрепа – това трябва да се превърне в най-големия му приоритет в този момент. Любовта се задълбочава, когато и двамата партньори знаят, че във времена на беда те могат да бъдат абсолютно сигурни, че другият ще бъде до него – със сърце, ум и действие.

Повечето от усложненията във всички взаимоотношения се развиват, когато хората започнат да се приемат за даденост, когато започнат да омаловажават призивите за помощ или нуждата на партньора от подкрепа във важен момент или във време, в което преживява тежка загуба.

Сигурността, че ще ни бъде простено

Всички правим грешки. Всички говорим недомислени неща, държим се глупаво или правим глупости. И всички имаме нужда да знаем, че за нас е запазено онова безопасно място в сърцето на другия, на което ще бъдем прегърнати и ще ни бъде простено. Разбира се, никой не трябва да очаква, че търпението на другия е безпределно и би проявил толерантност към повтарящи си действия, причиняващи болка, или злоупотреби от всякакъв тип, включително насилие или изневяра.

Не наранявайте партньора си!

Съществуват конкретни думи и действия, които могат да накарат всеки човек да се чувства сигурен и в безопасност дори в своите най-слаби моменти, но и такива, които да активират несигурност, съмнение и защитно поведение. Когато хората наистина се познават и обичат, знаят „бутоните“, които не бива да натискат, за да не отворят някои стари рани на партньора си.

Независимо колко ядосани, наранени, разочаровани, разстроени или раздразнени сте, не си позволявайте да използвате уязвимите места на любимия си, за да му отмъстите. Това не само е нечестно, но и би довело до провал на отношенията ви.

Уважавайте правото на другия да страда

Никой не може да избяга от скръбта. Въпреки че някои страдат по-дълго, въпреки че някои имат склонността задълго да се затварят в себе си в моменти на загуба, не спирайте да уважавате правото на другия да изживее мъката си, унижението, провала, обидите… Когато хората наистина се обичат и уважават, те не оспорват това тяхно право, не оспорват причините за състоянието им, а са там – до тях – присъстващи и подкрепящи.

За финал още един съвет от семейните терапевти: Имайте предвид, че нивото на интимна връзка между партньорите е пряко свързано с това колко автентични могат да бъдат помежду си. Колкото по-спокойни се чувстват да бъдат себе си, откровено да споделят мислите и мнението си, толкова по-добре могат да се опознаят и задълбочат отношенията си.

И все пак, понякога се изисква да бъдем не откровени, а грижовни и дипломатични. Успешните партньори разбират и разпознават тези моменти.

Интимността е свързана с готовността на партньорите да споделят своите вътрешни светове един с друг. Тези, които се стремят към по-голяма близост, правят всичко възможно да практикуват гъвкавост и да намалят защитното поведение, така че да няма нужда да се преструват, да премълчават или крият каквото и да било, свързано със състоянието им, връзката или живота им.

В дългосрочните отношения любовта остава жива, докато сме в състояние да показваме своето уважение, възхищение, доверие, съпричастност, доброта и желание да помогнем на човека, с когото сме избрали да изживеем живота си.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    105
    Shares
  • 105
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *