полезно-е-да-се-наблюдавате-отстрани-evolife.bg

Полезно е да се наблюдавате от страни, за да знаем какви ги вършим? За да знаем  къде се намираме  и накъде сме се запътили. Всъщност на какво приличаме като външност и поведение? Какво е мисленето ни? Добър човек ли изглеждаме? Способни ли сме да правим добрини? Имаме ли добродетели? Какви? Усмихнати ли сме? Обичаме ли? Прощаваме ли? Защо живеем?

Нещо, което звучи доста лесно, но често забравяме… Спомням си, че като малка (а и сега ? ) бях изключитено наблюдателна и абсолютно всичко ми правеше впечатление. По тази причина помнех и всяко едно нещо, което господина по физическо ни показваше и обясняваше. Когато дойде време да ни оценява, помогнах на една приятелка като и обясних още веднъж запомняното от мен, казах й всичко неоходимо до всяка една малка подробност и й показах как да се упражнява. Господинът й писа отличен. След това помогнах на още една приятелка, която не се справяше особено добре – и тя получи отлична оценка. Дойде и моя ред. Знаех какво се изискваше от мен, но ме беше страх и не го направих. Не се справих. Не получих отличната оценка, която смятах, че заслужавам. И не само – повторих това упражнение няколко пъти…по различни поводи… Това ме накара да се замисля как можеше да помагам, на някого, който изобщо не се справяше и в следващия момент аз да не направя нищо. Те не само успяваха да разберат какво им казвам, но и успяваха да го постигнат, докато аз – не.

          Ако сме наистина искрени в желанието си да помогнем на някого, то сме склонни да го погледнем отстрани с реална преценка и по този начин успяваме да разберем какво наистина трябва да промени или подобри в себе си. Когато става въпрос за нас самите често оклинчваме, правим си оглушки, закриваме си очите, слагаме розовите очила. Не сме реални и не постигаме реални резултати. Замислете се кои са най-добрите съвети, които сте давали. Кои са хората, които са дошли да ви кажат „Да беше прав, благодаря ти.“? За чии успехи си помогнал? От промяната на кого си бил част? Какво е нещото, което си казал и е попило дълбоко в другите, крайки промяната в тях да започне да се случва, след като погледнат на себе си по нов начин?

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *