predai-se-dobrovolno-na-emociite-evolife-bg

Предай се доброволно на лошите чувства, за да не се налага да развееш бялото знаме насилствено!

„Мисли позитивно!“

„От тук нататък само щастие!“

„Край с неприятните чувства!“

Познати реплики, нали така? Чуваме ги често, с още един куп като тях. Бягаме от негативните чувства и мисли като от страховита болест… Но те все пак ни докопват с костеливите си пръсти и се забиват дълбоко в душата ни! Няма спасение, и се завъртаме в този порочен кръг пак и пак, и пак…

Замисляли ли сте се какво ще стане, ако се предадете доброволно? Ако съзнателно и умишлено се оставите на „черните“ мисли и чувства? Всъщност могат да станат много хубави неща.  Можете да откриете бисери в калната локва – големи и блестящи.

Няма лоши емоции. Всяко чувство е неутрално само по себе си и има своята цел. Емоциите не идват от нищото, те са реакции на определени дразнители. Позволете си да чувствате всякакви неща. Позволете на всяка своя емоция да съществува пълнокръвно и ще събирате бисери.

Несериозно е да си мислим, че можем да изпитваме силни „позитивни“ емоции без те да бъдат уравновесявани от „негативни“. Не можем да сме само горе, просто няма как.

Емоциите ни не са при нас за да ни тормозят. Емоциите са тук за да ни научат на пъстрата палитра на живота. Чрез тях можем да вкусим от всичко без да бъдем наранени.

Чувствате се зле? Оставете „залъгалките“ настрани. Изключете телевизора, заглушете напомнянията на телефона, изключете компютъра, не палете цигара, не си наливайте едно. Седнете тихо и спокойно и се оставете на емоцията. Потопете се в нея съзнателно и с идеята да я изследвате, а не със страх от нея.

Зачетете емоцията си. Кажете си: „Ето, аз сега изпитвам гняв! Няма проблем да съм гневен, имам право да се чувствам така.“  Валидирайте чувството, дайте му право на съществуване, изживейте го… и то ще си отиде, без да ви завладее и да ви превърне в свой роб.

Ако сте достатъчно последователни ще научите много ценни неща за себе си. Ще започнете да отлепяте пласт след пласт и след време вероятно ще можете да забелязвате, че под гнева всъщност се крие тъга. Или че зад превъзбудената веселост се крие чувство за неудовлетвореност. О, да, положителните чувства не винаги са положителни.

Изумително е какви чудеса могат да направят с нас само няколко минути прекарани съзнателно със себе си и чувствата ни. В началото вероятно ще ви е неудобно, може би дори някак лудо, глупаво, несериозно. Но какво пък, опитайте няколко пъти, дайте шанс на тази опитност!

Спрете да бягате от чувствата, мислите и страховете си. Те са си ваши, те са във вас. Най-малкото няма как да избягате от себе си.

Автор: Яна Мицева

avatar02-2016

 Визитка: Занимавам се с енергийна психология от 2009 година. Сертифициран практик по ТЕС, Пренареждане на Матрицата, Пренареждане на Матрицата на раждането. Член на БАРЕП (http://barep.org/bg/ ) . Частната ми практика Life Lines – Нишките на живота (http://lifelines-eft.com/) е ориентирана предимно към работа с бременни, майки и семейства с деца.

Вижте още: Прегърнете и приемете емоциите, такива каквито са

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *