saveti-za-po-shtastliv-jivot-evolife.bg

Никой на планетата не е отговорен за вашето щастие. Нито мама, нито татко, нито съпругът или съпругата, партньорите, децата, приятелите… Вие и само вие!

Винаги можем да станем по-щастливи и то без много усилия. Но, първото, което трябва да направим е силно да го пожелаем. Ето 15 съвета за повече щастие.

1. Харчете пари за другите.

Щедрите дарители са най-щастливите хора, независимо от размера на дохода им, се твърди в изследване, публикувано в Psychological Bulletin. Такива хора споделят, че се чувстват най-добре, когато даряват средства за благотворителни цели или просто помагат на някой близък.

2. Припомняйте си позитивни случки.

Професорът от Университета в щата Пенсилвания Мартин Селигман е убеден, че хората, които всяка вечер отделят няколко минути да си припомнят три приятни събития от изминалия ден, се чувстват по-щастливи от тези, които не го правят. В списъка може да са най-незначителните случки като усмивка от непознат или покупка на любимия десерт на половинката ви.

3. Опитайте нещо ново.

Хората, които са настроени приключенски, готови са винаги да опитат нещо ново и нямат нищо против да се откажат от рутината, са по-щастливи, твърдят учените. Има и допълнителен бонус – когато пробвате нещо ново, вие тренирате ума си и развивате интелектуалните си способности.

4. Предвкусвайте удоволствието.

Ако сте планирали нещо приятно за деня, представяйте си по-често удоволствието от изживяването. Очакването на вкусна вечеря, вечерно забавление или просто момент, който ви кара да се чувствате добре е начин да се чувствате по-щастливи.

 5. Обграждайте се със синьо.

 Изследователи от Университета в Съсекс са открили доказателства, че синият цвят увеличива уверенността в себе си, намалява стреса и стимулира позитивните емоци. По мнението на психолози, цитирани от Daily Mail, хората са наследили любовта към синьото от прадедите си, за които този цвят е бил символ на ясно небе и, следователно, на хубав и успешен ден.

6. Поставяйте си цели.

Американският професор по психология Джонатан Фрийдмън смята, че хората, които си поставят цели (независимо дългосрочни или краткосрочни) са по-щастливи от тези, които не го правят. Движението към целта ни помага да се борим с негативните емоции, казва той.

7. Слезте от собствената си камбанария.

Запазването на неутралитет е най-добрият начин да бъдем щастливи, гласи пък рецептата на Дийпак Чопра. „Ще съхраните 99% от вашата ментална енергия и ще се чувствате по-щастливи, ако престанете да отстоявате пламенно своята гледна точка”, твърди Чопра.

8. Посещавайте църкви.

Според резултати от редица изследвания, хората, които редовно ходят на църква, са по-щастливи и удовлетворени от живота от тези, които са отявлени атеисти.

9. Спете минимум шест часа в денонощието.

Шест часа и 15 минути непрекъснат сън е задължителен елемент от живота на щастливите хора. То се базира на анкета сред респонденти на възраст от 18 до 65 години, които оценявали нивото си на щастие по скала от 1 до 5. Тези, които декларирали, че спят минимум по шест часа и 15 минути, се оказали с най-високи резултати.

10. Съкратете пътя до работа.

Според същото британско изследване щастливите хора пътуват не повече от 20 минути до работата си. По-дългият път се отразява негативно на емоционалното здраве, заключават авторите на проучването.

11. Постарайте се да имате не по-малко от 10 приятели.

Хората, които имат поне 10 добри приятели са по-щастливи от тези, които имат 5 и по-малко.

12. Имитирайте щастие, докато не ви настигне.

Може би изглежда твърде сложно, но когато запазите спокойствие в момент, в който сте много разстроени, наистина ще се почувствате по-добре. Няколко изследвания потвърждават, че дори една усмивка е достатъчна да се преодолее тъгата и да се настроим за ефективно решение на проблема, който ни притиска.

13. Обичайте!

Отношенията с най-близките хора влияят директно на усещането ни за щастие. Търсете обичта и показвайте, че обичате.

14.Стойте далеч от лоша компания.

Ако около вас има хора, които са неискрени, завистливи, песимисти, мързеливи, стойте далеч от тях!

15. Не се индетифицирайте с работата си.

Запомнете, че работата е средство, което осигурява прехраната ви. Тя не определя нито характера ви, нито унствените ви възможности.

Вижте още:4 ритуала, които ще ви направят щастливи

 

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *