suveti-na-edin-indianski-vojd-ot-plemeto-siuks-evolife-bg

Похвала, ласкателство, високопарни думи, фини маниери – никога не са били част от учтивостта. Постоянното бъбрене се счита за грубо и необмислено. Разговор никога не се почва веднага и не се води бързо.

Децата са били учени, че истинската учтивост се дефинирана в действия, а не с думи. Те са учени, никога да не застават между огъня и по-възрастните, никога да не прекъсват, когато другите говорят, никога да не се подиграват на обезобразено или сакато дете. Ако някое дете, необмислено го направи, родителят го поправя с тих и строг глас.

Мълчанието е смислено и всеки трябва да има пространство за мълчание. Мисълта идва преди речта. И в разгара на скръб, болест, смърт или нещастие от всякакъв вид, мълчанието е знак на уважение …

Само за белия човек природата е „дива“ и с „диви животни“. За нас тя е опитомена. Земята е щедра и сме заобиколени от благословията на Великия Дух.

Добре е за кожата да се докосне до Земята, старите хора обичат да ходят с боси крака върху Свещената земя. Ако легнете или седнете на земята, сте в състояние да чувствате и мислите по-силно. Може по-ясно да видите Тайните на живота.

Старият Лакота е мъдър. Той знаеше, че сърцето на човека, далеч от природата, умира; той знаеше, че липса на уважение към всички живи същества скоро довежда до липса на уважение и към хората. Така че той държи децата си в близост до влиянието на Земята.

Цивилизацията е напълно натрапена, и тя не е добавила и пукната пара за моята любов към истината, честността, и щедростта.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *