тайната-на-харизматичността-evolife.bg

Способността за бързо мислене и бързи действия, без значение на точността, е много важна за харизматичността, твърдят учени от университета на Куинсланд, цитирани от в. „Дейли телеграф”.

Наистина, първото нещо, което изпъква при харизматични политици, музиканти и други публични личности, е тяхната бърза реакция.

„Резултатите ни показват, че социалната интелигентност е нещо повече от това да знаеш как е правилно да постъпиш”, каза ръководителят на екипа д-р Уилям фон Хипел. „За социалната интелигентност е необходима способност за действие и бързината на ума е много важна нейна част”, допълва експертът.

Участниците в изследването е трябвало да оценяват харизматичността, забавността и бързината на ума на свои приятели. След това учените са измерили бързината на ума на оценяваните с помощта на 30 въпроса от обща култура, съобщава БТА. Паралелно те са им дали и тестове за бързо разпознаване на фигури. Резултатите показват, че справилите се бързо с тестовете били възприемани като по-харизматични от приятелите им.

„Макар и да очаквахме бързината на ума да е признак за харизматичност, мислехме, че ще е по-маловажна от коефициента на интелигентност. Оказа се обаче, че умът е по-незначителен от неговата бързина. Да знаеш правилния отговор на труден въпрос изглежда не е толкова важно, колкото да можеш да прецениш голям брой социални реакции за много малко време”, каза още д-р Уилям фон Хипел.

Вижте още: Най-достойните винаги са сами

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *