Всички споделят цитатите на Ошо, всички именити уеб-и-не-уеб БГ списания редовно се изреждат да пишат за мъдростта му… Никой обаче не казва нищо за биографията му. Кой е човекът зад тези думи? Така ли е живял, както съветва масите?!

Духовното винаги ме е привличало, но от малък разбрах, че добре трябва да проверявам всеки, на чиито думи и мисли симпатизирам. Пред портите на храма е пълно с търговци и тотални безбожници, готови да се възползват от всеки лековерен и отчаян… Аз също харесвах цитатите на Ошо, но безчувствените му очи ме плашеха – и преди бях виждал такива у хора, от които трябва да се стои много, много далеч. Интуицията ми тогава не ме подведе – зад „просветлените думи“ стои един истински изрод и социопат, а очите му са най-малко плашещото в него.  

[adrotate]

Докато го проучвах преди години попаднах на документален филм за сектата му(на английски[1]) и бях потресен от всичките му престъпления, които със съучастницата му Ма Ананд Шийла са извършили в имението им в Орегон, където сектата на Ошо действала в продължение на 4 години. Пълният разврат и наркотиците, подслушването на всички, заедно с цензуриране на пощата им са най-малкото. ОШО и още по-болната му любовница стигат до убийства, а някрая извършват най-големия биотерористичен акт в САЩ[2], когато заразяват 751 (!!!) човека със салмонела в храната!

Обяснението: според сметките им нямало да успеят да спечелят местните избори и да заздравят политическите си позиции, та решили да извадят от строя част от гласоподавателите на своите съперници, като ги заразят със салмонела! Правят опит да убият и друг техен съперник в политиката, докато човекът лежи в болницата, но за щастие изпратените мулета от сектата им не се справят.

Лекарите успяват да спасят всички заразени от Ошо, но ако продължите да четете по надолу ще си дадете сметка за стотиците, ако не и хиляди животи, които този лъжепророк е разбил. Хората, членуващи в сектата му, са използвани не само като убийци, но и като проститутки, сводници, наркопласьори – за да печелят пари за ОШО – ще го прочетете в един от монолозите по-надолу.

Откъдето е минал, ОШО е посял разруха и смърт, а не просветлението, за което е говорил цял живот.

[adrotate]

Откакто разбрах за злините на този вълк в овча кожа, нещо в мен се обръща всеки път като видя негова снимка или засека негов цитат във фейсбук. А той, 30 години след смъртта си, е навсякъде, всички в България го обичат и дори тъжат, че ни бил „напуснал“, едва ли не, на еди коя си дата… Издателствата и пресата също продължават да регенерират балона му, като публикуват и пре-публикуват глупостите му, за да има читаемост, и заблудата се предава нататък до безкрай. Ако и вие имате афинитет към Истината, използвам трибуната на Evolife.bg, за да ви призова: 

МОЛЯ ВИ, нека най-накрая развенчаем мита за ОШО! Изпращайте на приятелите си, които го четат и споделят тази статия или друг източник, за да видят истинското му лице.

Нека прекратим и предотвратяваме за в бъдеще култовете към Ошо и други като него!

Ако ви отговорят: „Аз харесвам написаното от него, не ме интересува как е живял“, попитайте: Може ли един човек, който е извършил толкова престъпления срещу човека, да е бил истински проводник на Бога?! Ошо няма как да бъде част от „Светлата страна“, и няма как да ви покаже пътя към нея. Може и да е имал някакви способности, да, но наистина ли вярвате, че би могъл да ви предаде някаква истина, без да я омърси до неузнаваемост с извратения си ум?! 

Ошо „не съжалява, защото правил всичко с цялото си сърце“ и проповядва как няма смисъл да се съжалява за нищо[3], и „няма биография, и всичко което може да бъде определено като такава няма значение“[4]. Мисля че е показателно, как е изопачавал учението си, за да се оправдава сам пред себе си и да спи спокойно.

П.П. Източниците на всички материали публикувани по-долу ще откриете в края на статията. През 2018г. Нетфликс са създали сериал за историята на сектата му – Wild Wild Country[5], трейлърът му[6] също е в статията, за съжаление в България отново не се е чуло нищо.

„Гуруто на вагината“ – биотерорист №1 в САЩ[7]

[adrotate]

Преди близо 30 години един от най-опасните култове в Америка е в своя пик. Един мъж, обявил се за гуру, събира около себе си богати западняци, след като напуска дома си в Индия и се установява в ранчо на неколкостотин километра от Източен Орегон.

Земята му се простира на 258 кв. км и струва близо $6 милиона, а идеята му е да събере поддръжници, да им построи жилища и да направи град от хора, които го боготворят и работят за него. Въпреки това, той казва на властите в Орегон, че купува територията за земеделие.

Последователите му го познават като Ачаря Раджниш или Бхагаван Шри Раджниш, известен е и като Ошо, (включително и в България, където има много практически семинари и философски обучения и цяло Ошо общество – б.р.). Роден е в Индия под името Раджниш Чандра Мохан Джаин и през 60-те работи като професор по философия в малък град.

С годините обаче започва да говори все повече за религия и твърди, че е получил просветление. Това са ранните му дни. Докато Раджниш набира скорост, умело използва вниманието, насочено към него, за да започне своя култ. Неговите миряни са известни като раджниши или санняси.

Преди идеите му да се превърнат в култ, Раджниш управлява манастир в Пуна. Той привлича главно западняци, за да ги обучава на тантрична йога. Последователите му, много от които западни знаменитости, го наричат „гуру на вагината“. Предполага се, че той е преспал с поне няколко от своите ученички и е карал останалите да излязат отвъд традиционните сексуални практики, за да ги излекува от фобиите им. За да направи това, той ги карал да правят секс пред него.

[adrotate]

Това, разбира се, е преди Раджниш да отнесе практиките си в САЩ. Там той намира партньор в лицето на Шийла Пател, млада жена от заможно индийско семейство. Тя е роден лидер с талант във воденето на преговори.

Двамата се установяват в купената в Орегон земя и започват да строят жилищни сгради, като обясняват на властите, че са за бъдещия им земеделски персонал. Всъщност обаче, те се подготвят за тълпата от последователи – цял град с над 2000 раджниши.

Обличат се в червено, работят без заплащане и боготворят белобрадия си лидер, който стои пред тях мълчаливо. Култът е в своя разгар в годините между 1981 и 1985 г. Един обичаен тогавашен ден включва смес от работа, медитация, наркотици, молитви и секс.

За Раджниш и Пател това е машина за правене на пари. Смята се, че е притежавал множество часовници Rolex и цели 93 автомобила Rolls Royce, купени с пари от експлоатация и дарения на последователи.

След това нещата се влошават. Гуруто иска да разшири своята империя, но се изправя срещи недоволството на щатските власти и гражданите. Те са подозрителни за това какво точно се случва в „имението“ му. Те искат да ги изгонят оттам, но Раджиш съставя план да постави свои хора в местната управа. Освен това подготвя отмъщение за тези, които правят труден живота му. Много от ужасните деяния на Раджниш остават в тайна цели 25 години след разбиването на неговия култ.

Първо той измисля убийствена схема и изпраща свои последователи в болницата, където се лекува местният политик Джеймс Комини. Тяхната задача е да сложат отрова в банките с лекарства, които са свързани към системите му. Планът обаче се проваля, тъй като се оказва, че Комини изобщо не е на системи. Години след като заговорът става публично достояние, гражданите на Орегон откриват, че хора на Раджниш са наблюдавали и други държавни служители.

През 1984 г., три години след установяването на култа, той предприема най-злия си заговор. Част от идеята е да ударят властите, като отровят част от гласоподавателите в Орегон.

[adrotate]

Раджнишите напускат ранчото си и се отправят към населените райони, за да разпръснат салмонела в салати, които се сервират в барове и ресторанти. Когато властите установяват първите случаи на болестта, допускат като причина лоша хигиена от ресторантьорите.

След като все повече и повече хора започват да се стичат в болниците със симптоми на саломонела обаче, те осъзнават, че нещо не е наред. В района са отчетени цели 700 случая – далеч отвъд случайността.

Органите на реда проследяват източниците на заразата и стигат до хората, облечени в червени роби. И до ден днешен това се смята за най-сериозния случай на биотероризъм на територията на САЩ.

Години по-късно става ясно, че това е било само тренировка за по-мащабния план – разпръскване на салмонела във водоизточниците на Орегон. И макар пъкленият план на Раджниш да изглежда насочен само за хората извън култа, по-късно се появяват доказателства, че всички на територията на ранчото са били изложени на сериозен риск.

Разкриването на атаката води до разпадане на култа. Пател е осъдена на 10 години затвор заради отравянията, а Раджниш депортиран обратно в Индия. След като излежава 3 години от присъдата си, Пател също е отпратена извън американска земя.

Раджниш умира през 1990 година, а ранчото му се превръща в християнски лагер. През 1996 г. обаче пожар унищожава всички сгради, създадени от култа на индиеца.

Истории от първо лице:  Истината за Ошо[8]

[adrotate]

Ти проповядваш доверие, но къщата ти е скрита от другите с непробиваема стена – с наблюдателни кули и картечници. Ти наричаш учениците си свои любими деца, но тайно подслушваш домовете им. Ти убеждаваш останалите, че основното щастие не е отвън, а вътре в човека, но продължаваш да допълваш своите колекции с нови ролс-ройсове и диамантени часовници. Ти се обявяваш за светец, но все така преспиваш с ученичките си и гледаш оргии. Така че, кой си всъщност, Бхагван Ошо Раджниш?

„Хората са станали пътешественици. Те винаги са в движение. Никога нищо не достигат, но винаги отиват някъде: те просто бягат от мястото, откъдето са. Но всичко си остава същото. Нищо не се променя. Промяната на мястото няма да помогне. Създали сте си свои халюцинации и живеете в тях. Вашите рай и ад – всичко идва от ума. Живейте тук и сега. Съжалението за миналото или нахлуването с мисли в бъдещето, така пропускате истинския си живот „- за първи път срещнах Ошо в не най-добрият период от живота ми, а книгите му ме извади от депресията. От тогава аз не се върнах към Ошо.


– Нищо чудно – мнозина идваха при Ошо именно в период на сърдечна криза – обобщава думите ми израелският писател и преводач Ури Лотан, който е живял в комуната на Ошо в продължение на седем години и е написал книга за него, наречена „Щастие и наказание за него“ („Osher’ve onsho „). – И аз отидох в Индия, все още невъзстановен от развода с жена си, която продължавах да обичам.

Монолог първи „Приближаване към Ошо“

– Аз съм абсолютен атеист – категорично заяви Ури. – Освен това, аз не съм един от тези, които си търсят идоли и мразя диктатурата. В Пуна (мястото, където е комуната на Ошо) аз дойдох като абсолютен нихилист. Чух за това място и за свободата, която цари тук – особено сексуална свобода. Индия, екзотика, евтини наркотици, красиви момичета – какво още да ви трябва, когато сте само на 25, но вече сте звезда (Ури Лотан през 70-те е известен DJ в радиостанция „Galey IDF“ – именно той разкрил на израелските радиослушатели за упадъка на групата “ Beatles », разкри им Боб Дилън и други западни музиканти). Отначало живеех в комуната, просто наслаждавайки се на атмосферата на мястото. Разбирайки, че съм от Израел и съм работил в радиото, ми предложиха да записвам лекции на Ошо на магнетофона и да ги превеждам на иврит. Когато по време на лекция седиш заедно с Мастъра, това се счита за голяма чест и всички момичета искат след това да преспят с теб. Всичко останало тогава малко ме интересуваше.

Монолог втори „Подчинение на Ошо“

[adrotate]

Сега си представете място – продължава Ури – където навсякъде, където и да погледнеш, виси портрета на Ошо: те са дори в тоалетната и над леглото, където правите секс с момиче. И на гърдите ти – също има малък портрет на Ошо върху дървена верижка, който не трябва да бъде свалян дори и под душа или по време на секс. Първо ви внушават, че с Ошо на врата дори сексът е с различно качество, след това наистина започва да ти изглежда така.

Аз, за ​​разлика от по-голямата част от членовете на комуната бях сред тези, които имаха пряк контакт с Ошо. И нека ви кажа, че той е невероятно умен, красив и привлекателен – със зрелищно дълбок глас, плавни движения на ръцете … Когато записвах лекциите на Ошо, седнал при нозете му, ме обладаваше чувството, че съм близо до генератор – такава мощна енергия идваше от него. Ошо несъмнено притежаваше хипнотични сили. Веднъж, говорейкии насаме с него, изпаднах в такава еуфория, че бях изведен от стаята му на ръце, аз се смеех от щастие и не можех да спра за няколко часа. С една дума – сам не забелязах как се оказах в ръцете на Ошо. Зависимостта ми от него беше равносилна на наркомания.

Монолог трети „Първите съмнения“

Един ден ми донесоха писмо на иврит и поискаха да го преведа на английски език за Ошо, за който идваха писма от цял ​​свят. Започнах да чета и видях, че писмото не е било адресирано до Ошо, а до член на комуната – израилтянин, от неговата приятелка. Занесох писмото на този човек и след това бях извикан в офиса на комуната: „Къде е писмото?“ – „Занесох го на еди-кой си човек, вие сте допуснали грешка, това писмо не е за Ошо“. Какво стана само! Бяха готови да ме направят на пух и прах. За това, че всичката поща, идваща в комуната се цензурира, а всички стаи са подслушвани, аз научих много по-късно.

След това дойде и историята с израилтянка, която заяви, че е бременна от Ошо. Тя веднага бе изпратена за аборт и беше изхвърлена от комуната, тотално оклеветена за лъжа. Спомням си, че аз също бях сред нападналите това момиче: „Как можеш да кажеш всичко това за Ошо? Той е Мастър, Просветен, жените не го интересуват“. За това, че през леглото на Ошо са преминали много от неговите ученички аз научих много по-късно. Що се отнася до момичето, тя се завръща в Израел и след известно време се самоубива.

Монолог четири „Робите на ХХ век“

– Основното задължение на членовете на комуната е печелене на пари за Ошо. Хората са дошли тук от всички краища на света, давайки на комуната всичко, което имали – парите за продадени домове, спестявания, коли. Роднина на кралицата на Холандия дари на комуната своето наследство – 250 000 долара, а после тя не получи дори обещаната й една стая. Спомням си, че когато ми съобщиха от Израел, че баща ми почина, аз веднага бях привикан в офиса на комуната. Помислих си: „Навярно искат да изразят своите съболезнования“. Но всъщност ме попитаха само един въпрос: „Колко пари получаваш след смъртта на баща си?“ На много от членовете на общината в писмата им изпращаха пари – основно от родителите, но те никога не стигаха до тях.

[adrotate]

Нас постоянно ни гонеха да правим пари за Ошо. Най-лесният начин за добиване на пари са проституция, продажба на наркотици и всички видове измами с кредитни карти. През седемте години от живота си в комуната имах възможност да съм и наркотичен куриер, и сводник. Включително: предлагах на клиенти и втората ми съпруга, американка, с която се срещнах в комуната, на няколко пъти летях за Япония с три килограма хашиш върху тялото. Спомням си как в Бомбай се добрах до богат шейх от Саудитска Арабия, представих се за французин и го попитах дали иска да прави секс за $ 1000 с красивата ми сестра (в комуната ние всички се считаме за братя и сестри). По-голямата част от членовете на комуната работеха на тежка работа – строителство на къщи, прекарване на пътища. Нямаше почивки. Работехме за доброто на комуната безплатно по 12 часа на ден. Комуната не побираше всички желаещи – много от тях бяха принудени да наемат къща в Пуна, от което цените там страшно скочиха и бяха с малко по-ниско, отколкото в Европа.

Ошо раздели жените от комуната на два вида: красиви и грозни. От първите той избираше наложниците си, а на вторите даваше власт и те ръководеха комуната, вменявайки на останалите членове своите комплекси. Една такава грозотия ръководеше медицинския център на общината, добре бе запозната с отровите и умело ги използваше, за което получи прозвището „сестра Менгеле“.

В комуната жените избираха мъже за секс, а не обратното: всеки ден мъжете се нареждаха по протежение и покрай тях минаваха жените, за да си изберат партньор за през нощта.

… Когато комуната се премества от Индия в Америка (Ошо бяга там, криейки се от затвора за неплащане на 40 млн. дълг към данъчното ведомство на Индия, първите на частния самолет са заможни негови ученици от Холивуд, които са купили в Орегон за над $ 7,000,000 огромен парцел). След това в САЩ се преместват членовете на комуната и първото нещо, с което започват е да строят вила и басейн за Ошо (за отопление на басейна впоследствие отивали няколко хиляди долара на месец), а след това и домове за обкръжението му. Самите членове на комуната живели в каравани – по шест души в стая, без климатик.

Монолог пет „Митове за Ошо“

Условието за приемане в комуната е участието в платени (200-400 долара и нагоре) семинари. На един от тях имаше душевен стриптийз, където всеки трябваше да каже всичко за себе си на случайни партньори, които се сменяха на всеки 15 минути след звука на камбана. Вторият семинар за кандидата избираше самият Ошо – по снимката на кандидата и ръкописната му молба за допускане в комуната. Той, без да види човека, решава какъв му e проблема, нереализираните желания: да изнасили някого, или да бъде бит, или да участва в оргия. След такива семинари хората си отивали със счупени ребра и насинено око. В оборот имало още една шега: „Падна по пътя в ашрама“ (ашрам – индийското име на мястото, където се е намирала комуната – Ш.Ш.).

Мен Ошо бе определил в групата за изолация. Бях длъжен за една седмица да седя в стаята си пред портрета му и да не общувам с никого. Позволено бе да се излиза само за обяд. На гърдите ми висеше знак «мълчание» и никой не би трябвало да започне да ми говори. Този тест се оказа непоносим за мен – аз проговорих на шестия ден. Ясновидските насоки на Ошо за разпределението на участниците в семинара се оказаха още един мит: хората ги насочваха към тези групи, в които има недостиг.

[adrotate]

Привидно с цел духовното усъвършенстване, Ошо разделяше двойки, създадени преди присъединяването към комуната или образувани в самата комуна. Със същата цел той ни забрани да правим неща, които са ни били много интересни. Например, аз като младеж мечтаех да стана писател. Ошо ми забрани да пиша. Всъщност, причината за тези указания е желанието му за пълно подчинение на членовете на комуната и така нищо и никой да не засенчи в нашите очи самия Ошо.

Що се отнася до другите идоли … Ошо уважаваше Хитлер, като казваше, че Хитлер е превъзходен човек. Той обичаше да повтаря думите му, че ако много пъти изречеш една лъжа, тя се превръща в истина. Въпреки това, Ошо се стараеше да делегитимира всеки, който би могъл в очите на слушателите му да затъмни самия Ошо. Според Maстъра, Джон Ленън и Фройд са идиоти, Ганди е лъжец, Майка Тереза ​​глупачка, а Фройд – маниак. Що се отнася до другите … Понякога Ошо започваше речта си с думите: „Такива личности, като мен, Исус и Буда …“

Когато някой започваше да се съмнява в постулатите на Ошо, веднага му казваха: „Ти не си пълноценен човек, щом се съмняваш в думите на Учителя“. 

Казваха ни, че Ошо е чувствителен към миризмата на лоша енергия – например, енергията на гнева, както и шума. Преди началото на лекциите членовете на комуната душеха въздуха, и ако усетеха миризмата на пот не те пускаха в залата. Един път не ме пуснаха и аз бях готов да се самоубия – по това време имах толкова голяма зависимост от Ошо. Ако по време на лекция някой се изкашля, той биваше веднага изхвърлен. Всъщност, причината за чувствителността на Ошо към миризми и звуци не е имала връзка с езотериката : просто Бхагванът имаше пристрастяване към валиум, райски газ, доставен за него в балони, както и няколко други лекарства, които той използвал в продължение на много години, в резултат на което имаше тази непоносимост към миризми и шум. Нееднократно съм виждал как при ходене Ошо се люлее като пиян. Движеше се много малко, но веднъж седмично задължително се качваше на един от Ролс-Ройсите на кратко пътуване за приемането на почести: по пътя му седяха членове на комуната и хвърляха под колелата на колата му рози. Този ритуал се наричаше „Пътят на цветята“.

Периодът, когато Ошо даде обет за мълчание и не каза нищо в продължение на четири години, също е мит. Докато бе в покоите си, той говореше, без да спира. Това ми каза член на комуната, който бил любовник на една от приближените на Ошо изроди, която ръководеше общината.

Друг мит е свързан с твърдението, че Ошо не е знаел за жестоките порядки, насаждани в комуната от неговите приближени. Бившият телохранител на Ошо е написал книга „Свалянето на Бога“, в която твърди, че секретарката на Ошо е записвала всички разговори, които са се провели в личните апартаменти на Ошо, и сега тези 3000 записа са в ръцете на ФБР. Авторът твърди, че повечето от идеите, реализирани в комуната са били на Ошо.

Спомням си, че когато ръководството на комуната обяви, че нейните членове трябва да бъдат подложени на стерилизация, позовавайки се на Ошо, ние не повярвахме, че това идва от Учителя. Но след това, в една от публичните си изяви той открито говореше за стерилизация, твърдейки, че раждането на деца е загуба на енергия, необходима за духовно усъвършенствуване. Спомням си как разубеждавах от тази лудост две познати момичета, но те преминаха стерилизация. Сега те вече са над 50 (като мен). Би било интересно да се знае какво мислят за всичко това сега? Когато за първи път започна да се говори за СПИН, в комуната веднага издадоха указание при секс да се използва презерватив и на ръцете да се слагат гумени ръкавици. „Сестра Менгеле“ започна да проверява кой е болен от СПИН и кой – не. Всъщност, това не бе проверка, а нейно еднолично решение. Членовете на комуната, обявени от „сестра Менгеле“ за болни, отиваха на местожителство в местния ГУЛАГ – изолиран участък с каравани. Най-малко двама от тях са ми много добри познати – все още са живи и нямат никакъв СПИН, въпреки диагнозата на „сестра Менгеле.“

Монолог шести „Изгнание“

[adrotate]

Жена ми (американка) прозря нещата преди мен и напусна комуната. Един ден й се обадих и казах, че се чувствам като в концентрационен лагер с тези картечари на кулите и необходимостта да търся разрешение от ръководството на комуната за всяка от своите стъпки. Само след половин час пред моята каравана спря „Мерцедес“, от който излезе една от ръководещите комуната, носеща прозвището „Лейди Макбет“ с две мутри зад нея, въоръжени с „Узи“ (в комуната като цяло имаше много оръжия). Тя каза, че Ошо я инструктирал да ме изгонят от общината и разкъса верижката на врата ми с неговия портрет.

Аз все още имах ключовете на моя „Форд“, дарен на фондацията на комуната, и се възползвах от това, като откраднах от Ошо собствената си кола и я подкарах към Лос Анджелис.

Да си отида от Ошо се оказа лесно, но да се отърва от Ошо вътре в себе си … Ако не беше подкрепата на моите приятели … След изгонването от комуната, аз се чувствах като в черна дупка, която нямаше с какво да се запълни. За дълго време бях в тежка депресия, бях много уязвим и неволно привличах към себе си нещастие: бях ограбен, уволнен от работата си, и един път непознати (а все още не знам дали бяха свързани с комуната, или случайно се срещнахме с тях по пътя ?) така ме пребиха на улицата, че ми трябваха няколко операции, за да се изправя на крака. От тези, които са напуснали комуната или са били изгонени, знам най-малко петима, които са се самоубили, не можейки да се освободят от Ошо вътре в себе си.

Монолог седми „Американски провал за Ошо“

– Когато Ошо слезе от самолета в Орегон, първите думи, които той произнесе с патос, бяха: „Здравей, Америка! Аз съм Буда, когото ти очакваше !“. Въпреки това, Ошо се провали в САЩ. През тези години американците са по-скоро безразлични към езотеричните и източните духовни течения. Освен това, с присъщия им прагматизъм, те не могат да разберат как да свържат провъзгласената от Ошо комуна, която не преследва финансова печалба, и следователно претендирайки за освобождаването от данъци, с все по-нарастващата негова колекция от Ролс-Ройси и диамантени часовници. И още повече американците не можеха да схванат как може да се принуди един човек да работи по 12 часа на ден, без да му плащат за това и стотинка.

Разцвета на Ошо в Индия е напълно разбираем: по време този период съвпада с периода на сексуалната революция, свободата, еманципацията, които са настъпили в света през 60-те. Ошо просто се хванал за идеята и дава на секса духовна легитимност, което в очите на по-младото поколение изглежда особено привлекателно. Спомням си чувствата ми от този период в Пуна: аз съм на 25, аз съм крал, всички красиви момичета са мои, свободен съм, не съществуват ограничения. По цял свят считаха груповия секс за оргия, а само в комуната на Ошо го наричаха „духовна работа“.

[adrotate]

Монолог осми „Биологичен терор“

– Когато комуната се премества в Орегон, започнаха ужасни неща. Решено да спечели политическа власт на областните избори, ръководството на комуната изпрати в Далас (където те се провеждаха) група, която разпръснала течност със салмонела на обществени места, което е причинило огромна епидемия: 750 души се разболели (по-късно, в една от книгите това събитие бе наречено първи биотерористичен акт в САЩ). В допълнение, за участници в изборите, в съответствие със законите на държавата, са били необходими представители – коренни жители на мястото. Лидерите на комуната подкупи за тази цел много от местните бездомни хора, повечето от които по-късно (след изборите) са изчезнали, а един е бил намерен убит. Нещата са отишли ​​твърде далеч: ФБР започнало разследване. Чарлз Търнър, който бе начело на разследването е бил на 2 пъти обект на покушение от страна на членове на комуната. С пилота, който е трябвало да изпрати наетия самолет с експлозиви в къщата на Търнър, като преди това се катапултира, живеех в една стая. Той избяга от комуната в деня преди предполагаемото нападение.

Ошо е арестуван и задържан под стража в продължение на две седмици, а група от негови приближени – около 20 души – избягаха в Германия, където те са били арестувани и изпратени в САЩ. Тези мъже бяха осъдени и прекараха в затвора 7 години.

Колкото до Ошо, благодарение на постигнатия от адвокатите компромис той получи условна присъда и плати глоба от половин милион долара, след което напусна Съединените щати на частен самолет. Около година Ошо се скиташе по света – никоя държава не искаше да го приеме: в Англия той на два пъти е искал кацане и два пъти му е отказано; Ирландия разрешила само краткосрочно кацане за презареждане на самолета; от о-в Крит бил депортиран от полицията и войниците. В крайна сметка, Ошо е бил принуден да се върне в Индия, където плаща 40 милиона дължими данъци. Много бързо комуната на Ошо се възражда на старото място – в Пуна, и този път в нея се втурват стотици млади израелци (докато по време на престоя ми там те бяха не повече от дузина).

Монолог девети „Семейството на дракона“

– Днес мога да кажа, че съм освободен от Ошо вътре в себе си. Но много години съм преживял последиците от седемте години живот в комуната, където употребата на наркотици като хашиш и LSD беше норма. Например, имаше един период в живота ми, когато не можех да спя в продължение на месеци – ден и нощ. Само силни приспивателни ми даваха няколко часа забвение. Тогава аз се разболях от агрофобия – страх от открити пространства, и в продължение на месеци не напусках дома.

За всички, които идваха в комуната не за месец или два, а за години, това приключи с тежка травма. Какво ни задържаше там? Не е преминаващо усещане за щастие, свобода, еуфория. Струваше ни се, че ние принадлежим към просветения елит. Целият свят за нас бе разделен на две половини: „ние“ и „те“. „Те“ – това са всички други хора, които не са свързани с комуната, за които не е достъпно това, в което ние сме посветени. Повечето от нас бяха на възраст, когато хората обикновено изграждат себе си, семейството си, кариерата, бъдещето. Дадохме на комуната всичко, което имахме – най-добрите години, нереализираните си способности, парите, и излязохме от там без семейство, деца, пари, жилище, работни места, професии … Ошо умира през 1990 година. Според една от версиите, той е починал от СПИН, според друга – от дългогодишната употреба на лекарства с наркотичен ефект. Аутопсията не е имало. Тялото на Ошо е изгорено по индийския ритуал. Един месец преди смъртта му се самоубива англичанката Вивек, която в продължение на 30 години е буквално сянката му, на всички лекции неизменно седяща в краката му.

Ашрамът на Ошо в Пуна все още съществува. И там, както казах, има много израелци. Имах късмет, че не се разболях от СПИН и не се самоубих, след като завърших живота си в комуната на Ошо, така че аз считам себе си отговорен за това, да разкажа на колкото е възможно повече хора за истинското лице на Ошо и неговите последователи. Бях наивен, увлечен от лъжливите идеи на лидера и почти бях загубил своята идентичност. Съжалявам за загубената енергия, за загубените години. Избягвам хора, които все още са под влиянието на Ошо, а с тези, които като мен са се отървали от него, аз се срамувам да се срещна, точно както те с мен. Ние няма какво да си спомним.

Ошо. Другият Ошо – търговецът на освободения секс, проституцията, наркотиците[9]

Списание „Йога“ година 1993, книжка 3.

Помествам без съкращения статията на моя белгийски приятел Андре ван Лизбет – директор на Института по Йога в Брюксел, отнасяща се до личността на Багхван Шри Ражнеш, така наречения впослествие Ошо. Този нашумял в периода от 1980 до 1990 година най-вече в САЩ индийски гуру е неизвестен за българските последователи. Едва през миналата година се появиха в някои наши вестници и списания информации за него, които, за съжаление, бяха доста положителни по отношение на цялостната негова дейност. Нямаше и следа от някаква критика от йогийска гледна точка, поне от онези списания, които претендират за познания върху Йога и в поставената си иначе благородна цел да пропагандират идеите на хималайските Риши всъщност с подобни деформирани информации разпространяват опасна зараза сред нашите привърженици.

Вярно е, че в живота на Шри Ражнеш има два периода и ако в първия период неговите начални идеи са наистина високоблагородни, то вторият период на реализация на тези идеи е мрачен и антийогийски.      Дори ако разсъждаваме като „прости“ даскали, не можем на един ученик, който е имал през първия срок „отличен“ по даден учебен предмет, а през втория срок – „слаб“, да му поставим за обща годишна оценка „отличен“, та дори и среден. Той просто…трябва да се яви на поправителен изпит! Такова е почти положението с оценката на живота на Ражнеш.

image

Ето накратко биографията на т.нар. ОШО – прочутия гуру на Тантра. Роден е през 1931г. В индийско село в семейство от единадесет деца. През 1953г. Учи философия в джайнистко училище, а през 1956г. завършва образованието си със златен медал. Отначало работи като учител по санскрит, а през 1958г. става професор в катедрата по философия към университета в Джабалпур. Сред студентите се отличава като талантлив оратор. Наред със своята конкретна преподавателска дейност той изнася множество беседи на организираните религиозни събрания в цяла Индия. Постепенно аудиторията му нараства и на масовите му сбирки понякога броят на слушателите достига 100 000 души! Освен това организира всяка година неколкодневни семинари по медитация на открито.

[adrotate]

През 70-те години Ошо започва посвещаване на своите последователи в санияси(отшелници), които чрез методите на самопознанието и медитацията ще трябва да постигнат своето съвършенство. Само че за разлика от хималайските санияси на тези не им се „налагало“ да бъдат въздържани, целомъдрени и да се отричат от света. От този момент вероятно и след като западните ученици на Ошо навлизат в ашрама, започва „началото на края“, собственото му падение, което приключва с неговата ранна смърт. Може би, отваряйки „малка вратичка“ към светския живот за своите цивилизовани адепти по пътя им към съвършенството, Ражнеш е искал да привлече по-голям брой хора в своя лагер и по този начин да масовизира идеите си. Може би, но не сме напълно сигурни в добрите му намерения! И ако все пак допуснем наличие на добри намерения в провежданата от него тантрична методика за усъвършенстване, то не можем да избегнем грозните и деградиращи личността резултати, получени вследствие на изопачената и погрешна интепретация и реализация на индийската класическа Тантра.

През 1974г. Шри Ражнеш основава свое общество в Индия – в гр.Паона(или Пуна), където изнася всекидневно продължителни лекции върху различните пътища за усъвършенстване – Йога, Зен-будизъм, Тао, Тантра, Суфизъм и др. Това е била „теорията“ на неговата философия, а практиката се провеждала в т.нар. „терапевтични групи“, или по-точно групи за сексуална терапия, където с прилагането на американски методи за „свободна“ любов всъщност се позволявали проституиране, употреба на наркотици и пълна анархия.

По време на 4-тия национален семинар на нашия „Йога-център“ през август миналата година наша привърженичка, която отдавна живее в Австрия, изнесе пред участниците на семинара потрасаващи факти за полова разюзданост в ашрамите на Ошо, които една млада участничка в такъв „тантричен“ клуб в Швейцария споделила в разговор с нея. Момичето разказало как след изпълнението на определени дихателни упражнения почувствала възбуждане в областта на половата чакра(Свадистхана Чакра) и непосредствено желание за полово общуване. Тогава ръководителят изкарвал вече възбудилите се от общата маса, на които се разрешавало „който с когото иска и колкото иска“ да влиза в полови контакти. На въпроса, отправен към момичето, дали при тези сеанси тя чувства някакво зареждане с енергия или някакъв духовен напредък, нещастната участничка отговорила, че след подобни „оргии“ тя се чувствала ужасно: напълно изпразнена душевно, уморена и унищожена!

[adrotate]

Така чрез прилагането на известни тантра-техники се достигало до състоянието на хипнотична полова принуда, която освен духовната деградация подлагала множеството измамени млади хора на угрозата да бъдат заразени от венерически болести, които широко са се разпространявали в ашрама на Ошо, превърнал се в истински „бордей“(публичен дом). Ето това е истината за неотантризма на гуру Ражнеш. Той няма нищо общо с класическата Тантра, която започва с осъзнаването на свещения характер на сексуалността при наличие единствено на космичната любов между мъжа и жената.

Вслествие на развихрилата се проституция и наркомания сред последователите на Ошо не само в ашрама му, но и по улиците на Паона, индийското правителство чрез законодателни и финансови средства го принуждава да напусне Индия. През 1981г. Ражнеш се заселва в САЩ, където закупува огромна площ в щата Орегон и създава Ражнешпурам, т.е. Града на Ражнеш – една модерна комуна, даваща подслон на около 6000 души. На организираните всяка година фестивали хиляди негови почитатели прииждали от цял свят.     През 1985г. Личната му секретарка или по-точно неговата любовница Шейла, която се славеше с името на „най-преданата му душа“, избягва със своя любовник и няколко други членове от ръководството на комуната, отнасяйки със себе си десетки милиони долари. Задържана от полицията в Германия, Шейла е обвинена в убийство. От този момент започват ожесточени взаимни нападки и хули между нея и Ошо, в резултат на което федералните власти арестуват именития гуру, който след известен престой в затвора бива депортиран от САЩ. През следващите години Ражнеш пътува и обикаля много страни, но навсякъде американското правосъдие го преследва, блокира неговите инициативи, в резултат на което обаянието и популярността му сред последвателите чувствително намалява.    През 1987г. се завръща в Индия в ашрама си в Паона, който преименува в Ражнешхам, а себе си само в Ошо, като отказва да го наричат Багхван. През февруари 1990г. Ошо напуска този свят на 58 години! Според неговото собствено мнение, по време на престоя му в американския затвор той е бил отровен с бавнодействаща отрова. Разбира се, че това е една от версиите за преждевременната му смърт, а другата – по-истинската, е, че причината се корени в неговия морално-духовен упадък, предизвикан от дисхармонията между цели и реализации, както и от прекомерния енергиен разход без компенсации.     Ошо е пример за човек, който тръгва със съвсем добри и чисти намерения: да съдействува за изграждането на хора, които да съчетават в себе си материалното и духовното, но прилагайки неправилно някои средства(в частност Тантра!) по пътя към целта, постига уродливи резултати, дискредитирайки пред обществото името на такава наука като Йога и нанасяйки тежки поражения на много млади хора и накрая завършвайки самият той доста трагично…    Такава е понякога една човешка карма, която би могла да бъде и друга – по-благочестива, по-общественополезна и по-дълголетна, ако този човек наистина практикуваше Йога!

Издигане и Падение

Багхван Шри Ражнеш, станал мистър Ошо, бивш професор по философия, почина през февруари 1990г., на 58 годишна възраст в родната си Индия в Паона, където неговата бляскава кариера започна преди няколко години. Хилав, с почти никакви физически качества, той успя да основе ашрам, който бързо стана прочут в целия свят.

[adrotate]

На върха на своята слава, след като избягва от Паона и се заселва в САЩ, той закупува там огромна област от 25 000 хектара в щата Орегон и основава Ражнешпурим(града на Ражнеш), където 6000 от неговите привърженици работеха упорито и доброволно 16 часа на ден. Бяха построени изкуствени езера, летище за неговите три ДСЗ(самолети „Дъглас“), хотел с три звезди и т.н. Неговата секта преуспява бързо, дори може би доста бързо: 500 000 последователи в САЩ, без да се считат стотиците хиляди в останалата част на света(Германия, Холандия, Франция, Италия, Швейцария, Австрия…) Сектата му беше процъвтяваща, неговата добродетелност привличаше богатите:

“Всички религии се занимават с бедните, оставете ми богатите“.

Той така добре се зае с това, че щастието му тогава бе оценено на 200 милиона долара, неговата колекция броеше 91 изцяло бели „Ролс-Ройс“-а, бижута, редки часовници и др.     Провалът беше ужасен! Едно такова развитие на събитията се забелязва дори и в САЩ, където при това доларът имаше щастието да бъде наричан Наш Бог(точен превод на думата Багхван!), предизвика гневното възмущение в Орегон, където Върховният съд на щата заведе дело срещу него. Привържениците се оплакваха от липса на вода, на телефон. Кланове, които си съперничеха помежду си, разкъсваха сектата му. Доста красивата Шейла, неговата любовница, но също и негова беззаветно предана душа(която също работеше по 16 часа на ден), непровъзгласен президент и генерален директор беше станала доста влиятелна. Шейла беше единствената, която говореше от името на Ражнеш, който от години пазеше мълчание. Но съмненията в нейната добродетелност се оказаха верни.

Тя си подаде оставката и избяга със своя любовник и дванадесет други ученици. Красавицата реши да изпразни няколко банкови сметки и да сложе в джоба си най-малко 40 милиона долара, но бе задържана в Щутгард и обвинена в отравянето на един скитник. Изведнъж Ражнеш проговори, призова обществеността и отправи срещу Шейла най-тежките обвинения. От своя страна Шейла му отвърна със същото.    В резултат на това с белезници на ръце Ражнеш влезе в затвора. Накрая той бе експулсиран от САЩ и така както сьомгите се завръщат в тяхната родна река, за да умрат в нея, така Ражнеш се завърна с един от свойте „Ролс-Ройс“-ове, натоварен на самолет, в Паона, която бе напуснал няколко години по-рано. Впрочем той почина на 58 години. Да поискаме от нашия истински господ, който не е злопаметен, да приеме м-р Ошо в рая! Обаче нека той вземе свойте предпазни мерки, за да не позволи да бъде развенчан.

image

(Снимките са от самото списание – б.а.)

Неотантрата на Ражнеш

Ошо е написал много хубави неща и въпреки своята астма и своето свирещо дишане, речите, които той шепнеше по микрофона, действаха хипнотично върху неговите слушатели. Безспорно той беше един изключителен човек, който ако не бе се държал като разглезено дете, би могъл да има историческо измерение.     Трябва да уточня, че нямам лошо чувство, за да бъда в спор с него или неговите привърженици. Той възхваляваше пълната сексуална свобода. В своя ашрам в Паона той привличаше една цяла западна клиентела(американци и европейци), съблазнени от неговата полу-поп, полу-езотерична философия, която насърчаваше сводната любов и наркотиците. Това е негово право и не ме засяга.

Самият той живееше в уединение в своята резиденция, която бе облицована цялата в мрамор, за да няма прах. Неговата астма му позволяваше само едно излизане на ден, за да отиде от резиденцията си до залата за конференции, на чийто вход имаше „душачи“(хора, които имат за задача да помирисват всеки слушател), които пропускаха слушателите, забранявайки достъпа на всеки, при който те откриваха частица парфюм или миризма на сапун, за да не се предизвика астматичен пристъп у Багхван. Когато пиша, че той отиваше, трябва да уточня, че той изминаваше стоте метра, които го разделяха от залата за конференции, в една блиндирана кола, същата като тази на президента на САЩ, с телохранители върху стъпалата! По този маршрут неговите верни привърженици можеха да го зърнат мъгляво зад затворените стъкла.

[adrotate]

Цитирам тези подробности, за да се разбере, че той не посещаваше никога своя ашрам, и всъщност се съмнявам, че той не знаеше какво ставаше в „терапевтичните групи“, където се използваха изключително само американски методи, някои от които доста брутални, включително в групите по сексуална терапия, където цареше истинска бъркотия. Млади западноевропейци, за да заплатят престоя си в Индия и в ашрама, проституираха и се дрогираха по улиците на Паона. Всичко това завърши с намесата на госпожа Ганди , която оттегли статута му на религиозна секта, а индийското министерство на финансите му поиска сметка. Това бе основанието му да избяга в САЩ.

Нека повторим: вичко това засяга само Ражнеш и неговите ученици. Единствената точка, с която не съм съгласен с него, е, че в израза „неотантра“, с който той назовава своето философско учение, има едно „о“ в повече. Защото Тантра съвсем не е похотливост или побърканост. Той допринесе за широкото разпространение на вярването на Запад, че Тантра е разврат под претекст за сексуална свобода. Много жалко за истинската, традиционната Тантра, от която нищо не се проявяваше в речите на мистър Ошо, нито в практиките на неговите ученици. Тантра започва чрез осъзнаването на свещения характер на сексуалността.     Ако беше разпространявал истинската индийска Тантра, вместо да прилага съмнителни западни методи за полово разкрепостяване, пренесени от Калифорния, той действително би станал една доста голяма личност в историята на Тантра.

Калифорнизацията не е Тантра, за щастие!     Нека мистър Ошо почива в мир, но може би би било добре, ако в следващия си живот се вдъхнови да прави малко Йога.

Андре ван Лизбет

Източници:
1. Rajneeshpuram | Down the Rabbit Hole – документален филм на английски 
2. Rajneeshee bioterror attack (1984) Wikipedia
3. You regret because you never do things wholeheartedly –
4. Ошо – Нямам биография. Начинът ми на живот не е философия
5.  Wild Wild Country (IMDB)
6.  Wild Wild Country | Official Trailer [HD] | Netflix
7. „Гуруто на вагината“ – биотерорист №1 в САЩ
8.  „Убийте дракона“. Истината за Ошо
9.  Ошо. Другият Ошо – търговецът на освободения секс, проституцията, наркотиците

Всички споделят цитатите на Ошо, всички именити уеб-и-не-уеб БГ списания редовно се изреждат да пишат за мъдростта му… Никой обаче не казва нищо за биографията му. Кой е човекът зад тези думи? Така ли е живял, както съветва масите?! Духовното винаги ме е привличало, но от малък разбрах, че добре трябва да проверявам всеки, на

Когато казвате „Благодаря“, наистина ли го имате предвид или го казвате просто от учтивост? През последните години невробиолозите доказаха, че ако го изпитвате наистина, ще бъдете по-щастливи и по-здрави, докато мозъкът ви автоматично се променя и съдейства за това. Съветите да изразявате благодарност не са просто поредното хрумване на Ню Ейдж вълната; Тази емоция носи

Вселената постоянно ни изпраща знаци. Дори да не можем да им придадем особено значение, но те са тези, които ни предупреждават за възможни неприятности, посочват пътя и дори ни защитават. Появяват се сигнали, които ни потвърждават, че правим всичко както трябва, или обратното – че трябва да сменим посоката. Ето защо не бива да ги

Ангелска нумерология от Doreen Virtue Ангелите правят всичко зависещо от тях, за да привлекат вниманието ни и да общуват с нас. Така ни помагат да излекуваме живота си. Независимо от всичко това, ние често пренебрегваме знаците, които ни дават, обявявайки ги за съвпадение или като игра на въображението ни. Ангелите казват: „Не можем да напишем

биология-усмивката-да-се-усмихнеш

Да се усмихнеш – на някого в автобуса, на човека, с когото работиш, на детето си – е толкова естествено нещо. Доказано е, че в телата на хората, които си разменят усмивки, стресът се редуцира мигновено. В същото време чувството за доверие и социално благополучие се увеличава и се предава и на околните. [adrotate banner=“2″]

Над 2000 души – последователи на Петър Дънов от цял свят,  се включиха в посрещането на Слънчевата Нова година и играха танца Паневритмия днес в Рила. По традиция днес Бялото братство първо посреща изгрева на слънцето от Молитвения хълм. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите слънчеви

tazi-vrazka-shte-izchezne-sled-60-sec_evolife.bg

Беше 2:25 през ноща…     Седях на лаптопа си, безцелно превъртайки , докато минутите се влачеха. Остават ми още 3 часа, докато се наложи да започна подготовката за дълъгият работен ден. Облегнах се на стола си и протегнах. Докато чух как напрежението се освобождава от прешлените ми с няколко задоволяващи изпуквания, обмислях да пропълзя в леглото и

8-brutalni-istini-sled-koito-uspehat-ti-e-garantiran-evolife.bg

Колкото и да си вярваме, че знаем какво правим с него, животът ни преподава някои тежки уроци и дори понякога да ни се иска да избягаме от тях, само чрез приемането и интегрирането им можем да поемем пълна отговорност за себе си. Може би вече сте запознати с някои от тях, но за останалите съм

логическа задача

В края на учебната година, Жаклин се присъединила към класа на умниците Митко и Васко от 8Б. Тъй като в предишния си клас тя била шампион в математиката и логическите задачи, в първия си час на класа решила да предизвика пред всички двете момчета и да се докаже като по-умна от тях. Задачата била да

narcissistliving

Сигурно ви се е случвало и от горчив опит вече знаете всичко за нарцисистите и как да ги разпознавате. Лошото е, че те също са наясно точно как да отработят и преиначат ситуациите и обстоятелствата в очите на другите така, че да изкарат себе си „света вода ненапита“ и никой да не заподозре за задкулисията