tvoiat-put-kum-shtastieto-evolife.bgtvoiat-put-kum-shtastieto-evolife.bg

В този прекрасен свят ти си за кратко време – времето на твоя живот.

Никой не знае, дали пътят ти ще бъди дълъг или не, труден или лек, но със сигурност, това трябва да бъде твоят път към щастието.

А какво е щастието за теб само ти можеш да си отговориш – направи го още сега!..

„Искайте по-малко, за да живеете повече.”

Това е вековна мисъл, която сме чували стотици пъти. Идеята за щастието, както добре знаем, може да бъде отровна, ако зависи от материалните неща и цели. Освен това, да се превърнем в олицетворение на философията за щастието е по-лесно на думи, отколкото в действителност. Нека помислим по темата.

Да започнем с въпроса защо някои цели трябва да бъдат реализирани, за да сме щастливи. За мнозина явният път към щастието е в трупането на богатство. Хората асоциират тлъстата банкова сметка или завидния доход с идеята за лесен и удовлетворяващ живот. Но това никога не е, и няма да бъде случаят.

Трупането на пари и материални придобивки като крайна цел поражда единствено вяра в щастието, ориентирано към целите. Тази вяра има много по-сериозни последици, отколкото бихме могли да си представим.

Подобна философия насърчава начин на живот, който диктува на човек да се чувства по определен начин, когато се сдобие с определен предмет, или има дадено преживяване. Неизбежно, едничката цел се превръща в начин на живот, който рядко води до щастие.

Хората, които прекомерно се стремят към постигането на някакви цели, трудно се справят, когато животът не се развие според плановете им.

Както казва прочутата писателка Мая Анджелоу, „Научила съм, че можеш да разбереш много за човек от начина, по който се справя с три неща – дъждовния ден, загубения багаж и заплетените коледни лампички.”  

Всички имаме очаквания, повечето от които никога не биват оправдани. Трудното е да се научим как да се справяме, когато нещата не се случат според желанията ни. Ако щастието ни зависи от предмети или условия, никога няма да сме удовлетворени да правим нещо повече от това, просто да съществуваме.

По ирония, научавайки се да намираме удовлетворение по пътя към щастието, ние се сдобиваме и със способността да постигнем устойчиво щастие.

Буда нарича удовлетворението „най-голямото богатство” и безспорно е прав. Затова нека приемем съвета му и се научим да търсим удовлетворение там, където на пръв поглед няма нищо повече от борба и трудности.

Това, което ще открием, може да ни изненада.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *