10-nachina-da-pridobiem-super-uverenost-evolife-bg

Увереността е разликата, между това да усещаш, че нищо не може да те спре и да се чувствуваш уплашен от всичко. Начинът по който се възприемаш има огромно въздействие върху това как те възприемат другите. Възприятието е реалност – колкото по – уверен си в себе си, толкова по – голяма е вероятността за успех.

Въпреки, че много от факторите, които влияят на увереността са извън контрола ти, има някои неща, които можеш да правиш съзнателно, за да увеличиш своята увереност. Използвайки тези 10 стратегии ще увеличиш потенциала си, ще се пребориш със страховете си и ще станеш уверен.

1. Обличай се добре

Въпреки, че дрехите не правят човека, те със сигурност влияят на начина, по който се чувства. Никой не е повече заинтересован от начина, по който се обличаш, отколкото ти самия. Когато не изглеждаш добре, това променя начинът, по който се отнасяш към себе си и другите. В повечето случаи значителни подобрения могат да се направят като се къпеш и бръснеш често, обличаш се с чисти дрехи и си в течение на най-новите модни тенденции.

Това не означава, че трябва да харчиш много пари за дрехи. Едно важно правило е: „Плати два пъти повече, купи два пъти по – малко”. Вместо да купуваш много евтини дрехи, купи по – малко, но качествени. В дългосрочен план това намалява разходите, защото по-евтините дрехи се износват по-бързо от по-скъпите.

2. Върви бързо

Един от най – лесните начини да разбереш как един човек възприема себе си е да наблюдаваш походката му. Дали е бавна? Изморена? Болезнена? Или е енергична и целенасочена? Уверените хора вървят бързо. Те има къде да отидат, хора, които да видят, и важни неща, които да вършат. Дори и да не бързаш, можеш да увеличиш увереността си като вкараш малко тежест в стъпките си.

3. Имай добра стойка

Стойката казва много за човека. Хората с отпуснати рамене и летаргични движения демонстрират липса на увереност. Те не са ентусиазирани за това, което правят и не считат себе си за важни. Като практикуваш добра стойка, автоматично ще се почувстваш по – уверен. Стой изправен, вдигни си главата и гледай хората в очите. Ще направиш позитивно впечатление на другите и незабавно ще се почувстваш по – уверен.

4. Рекламирай себе си

Един от най – добрите начини да изградиш самоувереност е да слушаш мотивираща реч. За съжаление, възможностите да слушаш добър лектор са малко. Затова можеш да си направиш реклама на себе си. Напиши 5 – 10 мин. реч, която разкрива твоите силни страни и цели. След това я рецитирай пред огледало на висок глас /или наум ако искаш/ винаги, когато се нуждаеш от повдигане на увереността ти.

5. Бъди благодарен

Когато прекалено много се фокусираш над това, което искаш, мисълта ти започва да си измисля причини защо не можеш да го имаш. Така започваш да мислиш за своите слабости. Най – добрият начин да избегнеш това е да се фокусираш съзнателно над това, за което си благодарен. Отдели си време всеки ден да мислиш за всички хубави неща в твоя живот за които си благодарен. Това са твоите предишни успехи, любовни връзки, уникални качества и позитивни моменти. Ще бъдеш учуден от това колко много хубави неща има в живота ти и това ще те мотивира към успех.

6. Прави комплименти на другите хора

Когато мислим негативно за себе си, често проектираме това чувство към другите под формата на обиди и клюки. За да излезеш от този цикъл на негативност, създай си навик да хвалиш другите. Когато търсиш най-доброто в другите, ти индиректно показваш най – доброто от себе си.

7. Седни на първия ред

В училищата, офисите и публичните събирания по света хората постоянно се опитват да седнат в края на стаята. Повечето хора предпочитат задните редове, защото ги е страх да бъдат забелязани. Това се отразява на самоувереността. Като седнеш на първия ред това ще ти помогне да преодолееш този нерационален страх и ще ти вдъхне увереност. Освен това, ще бъдеш по – забележим за важните хора, които говорят пред другите в стаята.

8. Взимай думата и говори

По време на дискусии в групата, много хора много хора никога не взимат думата защото ги е страх, че другите ще ги съдят ако кажат нещо глупаво. Този страх не е наистина оправдан. Общо взето, хората са много по – възприемчиви, отколкото си представяме. Всъщност, повечето хора имат същите страхове. Като направиш усилие да вземеш думата поне веднъж в групова дискусия, ще станеш по – добър говорител пред публика, по – уверен в твоите мисли и ще се изявиш като лидер сред другите.

9. Спортувай

Също както и външния вид, физическия фитнес има голям ефект върху увереността. Ако не си във форма ще се чувствуваш несигурен, непривлекателен и по – малко енергичен. Ако имаш дисциплината да спортуваш, това ще те накара не само да се чувствуваш по – добре, а създава позитивен момент върху, който можеш да градиш през останалата част от деня.

10. Фокусирай се над това да допринасяш

Твърде често мислим единствено за собствените си желания. Фокусираме се твърде много върху нас, а недостатъчно върху нуждите на другите хора. Ако престанеш да мислиш за себе си и се концентрираш върху това, което допринасяш за останалата част от света, няма да се притесняваш толкова много за собствените си недостатъци. Това ще увеличи твоята увереност и ще ти позволи да даваш максимално ефективно. Колкото повече допринасяш за света и другите хора, толкова повече ще бъдеш възнаграден с успех и признание от тях.

Вижте още: 5 елемента на емоционалната интелигентност

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *