7-начина-да-се-справим-със-задачите-които-отлагаме-evolife.bg

Това е една от тайните на зрялатa възраст. „Щастието“ не винаги те прави щастлив. Често знаеш, че ще бъдеш по-щастлив, ако направиш нещо, което наистина не ти се прави: да проведеш онова обаждане, да напишеш онзи имейл, да отидеш на тренировка.

Тези страховити задачи висят над главата ти; карат те да се чувстваш изтощен и неспокоен.

Научих, че съм много по-щастлив в дългосрочен план, ако се опитвам да отмятам неприятните задачи възможно най-скоро, отколкото когато си позволявам да отлагам.

Ето някои от навиците, които е нужно да усвоим:

     1. Свършете го още сутринта, преди всичко останало. Ако се ужасявате от някоя задача, ще измислите повече креативни извинения в течение на деня. Една от моите „Дванадесет заповеди” е Направи го сега. Най-добрият начин е незабавно.

     2. Ако видите, че отлагате работа, която трябва да вършите няколко пъти седмично, просто я вършете всеки ден. Когато планирах блога си, си представях, че ще публикувам два или три пъти седмично. Тогава един приятел блогър ме убеди, че не – трябва да публикувам всеки ден. Колкото и контраинтуитивно да звучи, открих, че е по-лесно да го правя всеки ден (с изключение на неделя), отколкото по-малко пъти в седмицата. Няма отлагане, няма жонглиране. Знам, че имам да публикувам и го правя. Ако ви е трудно да излизате на разходка четири пъти в седмицата, направете го всеки ден.

     3. Помолете някой да ви прави компания. Проучванията показват, че харесваме на практика всяка една дейност повече, когато сме с други хора. Компанията на приятел може да бъде развлечение, източник на успокоение или морална подкрепа.

     4. Подгответе се, пригответе всичко необходимо. Разчистете бюрото, пригответе телефонния номер, намерете папката. Когато дадена задача ме плаши, това ми помага да се чувствам подготвена. Има един прекрасен термин, който готвачите използват: mis-en-place (от френски, „всичко на мястото си”). Той описва подготовката преди започване на готвенето – събирането на съставките и инструментите, мерене, рязане и т.н. Mизанплас е подготовка, но и състояние на ума; това означава, че имате всичко подръка, без да се налага да тичате до магазина или да започнете трескаво търсене.

    5. Ангажирайте се. Всички сме чували съвета да записваме целите си. И той наистина работи, така че насилете се да го направите. Обикновено този съвет се отнася до дългосрочните цели, но работи и за краткосрочни задачи. Например, записвате на лист хартия: „До 31 октомври ще  _____.” Не забравяйте и приятната тръпка от задраскването на задача от списъка.

     6. Напомняйте си, че завършването на страховитата задача е изключително зареждащо. Проучванията показват, че постигането на цел освобождава в мозъка вещества, които ви доставят удоволствие. Ако сте в лошо настроение, дори и последното, което ви се прави да е … нещо, което не ви се прави, накарайте се. Ще се почувствате много по-добре.

     7. Определете си „Power Hour“.  Идеята ми дойде, когато работех върху книгата си за формиране на навици – исках да си създам навик за справяне със страховитите задачи. Но как да създадеш един прост навик, който да покрие един куп изключително разнообразни задачи? Тогава ми хрумна идея. Веднъж седмично, в продължение на един час да работя само върху тези неща. Един час не звучи като много време, но е удивително колко много успявам да свърша.

Вижте още: Как да се научим да отстояваме правата си?

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *