kak-da-se-spravim-s-nadnormenoto-teglo

Лошите хранителни навици са една от основните причини за натрупването на наднормено тегло и трудното освобождаване от излишните килограми, твърдят италиански диетолози.

Проблемът е в това, че тези навици вече са станали част от ежедневието ни и дори не се замисляме как се отразяват на организма. Така обаче рискуваме да повтаряме грешките почти до безкрайност. Това пък води до промяна в силуета, която със сигурност не ни допада. За отражението върху здравето да не отваряме дума. Според експертите е достатъчно да добием тези полезни навика, за да постигнем ефект и да влезем във форма.

Яжте храни против стрес

Да, има и такива. И те много помагат за балансиране на неконтролируемия глад и лошите навици. Доказано е, че човек най-бързо пълнее, когато се храни под влияние на стресова ситуация. В този случай той е склонен да погълне много повече от необходимото като количество, без оглед на вида.

Точно това е емоционалното хранене – главен виновник за наднорменото тегло в съ­временното общество, засягащо често не само възрастни, а и подрастващи. А антистрес храните са наречени така, тъй като имат способността да успокояват напрежението и в същото време улесняват храносмилането, тоест ефектът е 2 в 1. Такива например са твърдите зеленчуци (като морковите), тъй като изискват по-продължително дъвчене, което постепенно отмива причината за нервността и стресът отшумява.

Истински или емоционален глад?

Може би ви звучи смешно, но в реалността точно то е виновно за много от проблемите ни с излишното тегло. Изключително важно е човек да се научи да разграничава истинския глад от т.нар. психологически (емоционален) глад. В първия случай организмът има действителна нужда от храна, за да възстанови силите си, енергията, ума и изобщо да работи пълноценно. Във втория става дума за въображение, че усещаме глад.

В действителност не сме гладни, но изпитваме нужда да погълнем нещо по най-различни причини: нервно напрежение, стрес, тъга, скука, яд, дори отмъщение (макар така да отмъщаваме само на себе си). Специалистите съветват във втория случай усещането за глад да се притъпи по друг начин, а не с отваряне вратата на хладилника. Добър вариант е например разходката на открито за десетина минути, 5-минутната активна тренировка и дори изпиването на чаша билков чай.

Мийте често зъбите си

Още един съвет, който вероятно ви звучи тривиално. Става дума за измиване на зъбите след всяко основно хранене. Освен че е важно за хигиената, то ще ви помогне и в психологически план. Усещането за чистота и стерилност в устата някак намалява желанието за консумация на каквито и да е продукти. Човек подсъзнателно се стреми да запази пространството все така чисто, твърдят експертите. И по този начин се въздейства и държи под контрол емоционалното хранене.

Внимавайте с ресторантите

В тази категория попадат не само скъпите ресторанти с гурме меню, а и най-обикновените закусвални, към които често прибягваме в обедната почивка. Храненето извън дома крие определени рискове, но понякога не може да бъде избегнато. Няма как да отхвърлите всички служебни покани, нито да отказвате ден след ден да обядвате заедно с колегите. Но бихте могли да подходите с повишено внимание, когато избирате ястие от менюто на съответното заведение.

Преди да тръгнете за такъв обяд или вечеря, изпийте една голяма чаша вода. Тя ще напълни стомаха ви и ще притъпи усещането за глад. Така ще можете да направите по-правилен и трезв избор. Като преглеждате внимателно менюто, а не под влияние на стържещия от глад стомах. Заложете на ястие, за което на око може да прецените, че не съдържа много калории и няма да се отрази като бомба със закъснител на фигурата ви. Такива са повечето салати например. Търсете също така балансираните комбинации, които да ви нахранят все пак, а не да останете гладни – тоест да има наличие на различни групи продукти в ястието.

Хранете се по точен график

Понякога наистина не е възможно да ядем в точно определени часове. Но бихме могли да се постараем и да се храним в приблизително едно и също време. Организмът не обича резките промени и обикновено реагира бурно на такива. А когато спазвате режим на хранене, той е спокоен и не се стреми да трупа запаси във вид на мастни депа по тялото. Редовният ритъм помага също така на метаболизма, което е стъпка към отслабването или поддържането на перфектна форма, без да се стига до драстични ограничения.

Яжте зеленчуци преди основното хранене

Освен чаша вода, преди основното хранене е добре да хапнете и сурови сезонни зеленчуци. Дали ще бъдат във вид на салата (но без тежки сосове и калорични добавки) или самостоятелно, няма никакво значение. Зеленчуците като първо ястие стимулират работата на стомашно-чревния тракт, намаляват подуването и погълнати на празен стомах, спомагат за по-пълноценното абсорбиране на полезните съставки в храните. Не на последно място, те съдържат влакнини, които контролират нивата на кръвната захар.

Сдъвквайте добре всяка хапка

Според аюрведа всяка хапка трябва да бъде сдъвкана поне 15 пъти, за да усетим истинския вкус на храната. Италианските диетолози допълват този съвет с научно обяснение. Според някои изследвания храната, сдъвкана 30-40 пъти преди да бъде погълната, освен, че се превръща в каша, което улеснява преработката й, също така постепенно губи калориите си, създава чувство за ситост и контролира хормона на апетита, пише Журнал за жената.

Пийте чаша вода на гладно

Не само когато ви поканят на ресторант или обядвате с колегите, всеки път преди хранене е добре да изпивате по една чаша вода. Този навик помага не само за силуета, но и за здравето. Според специалисти полезно за организма е пиенето между 8 и 10 чаши вода дневно. Това помага да поддържаме форма, да не задържаме течности, да улесняваме изхвърлянето на токсините и да се предпазим от метеоризъм. Добре е денят да стартира с 1 чаша вода. Изпива се сутрин, на гладно, след събуждане. За да я овкусите, бихте могли да добавите прясно изцеден лимонов сок или фино нарязан корен от джинджифил.

Ползвайте хранителни добавки

Хранителните добавки са продукти, създадени изключително на основата на естествени храни. Ние не можем да осигурим в пълна степен необходимите ни витамини и минерали с храната си. Поради това е необходимо да пием хранителни добавки, които да компенсират липсите. Препоръчваме ви следните хранителни добавки, които спомагат доброто храносмилане, доставят ни много ценни витамини и минерали и спомагат за намаляване на наднорменото тегло. За повече подробности, последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *