kak-kafeto-moje-da-poprechi-da-budem-uspeshni

90% от най-успешните хора в бизнеса са с висока емоционална интелигентност, способни са да управляват емоциите си дори в ситуация на стрес и да остават спокойни и под контрол. Амбициозното проучване е проведено след наблюдение над повече от милион души. Тази ценна въздържаност на емоционалните изблици, за която говорят, е свързана според тях и с консумацията на кофеин през деня – нещо характерно за целия свят.

Действително, пиенето на кафе ни прави по-будни и подобрява концентрацията ни, посочват те. Множество изследвания са доказали, че кафето подобрява изпълнението на умствени задачи, в които се разчита на паметта и вниманието. Този ефект обаче е реален само в краткосрочен план. В дългосрочен, повечето изследвания не измерват последствията от трайната консумация на кафе, която може да бъде физически и психологически пристрастяваща.

Научни наблюдения на медицинската школа от Щатите „Джонс Хопкис“ показват, че продуктивността се увеличава при приема на кофеин, но щом свикнат с него, хората започват да изпитват нужда да го приемат, при която проявяват симптоми на отказване от зависимост. Чрез контролиране приема на кофеин сред участници в наблюдение, от школата разбрали, че свързаната с кафето подобрена продуктивност намалява, щом краткосрочният ефект от него изчезне и върху настроението се появи негативно въздействие от липсата на кафе в кръвта. Единственият начин човек да се върне към нормалното, е като изпие още едно кафе. Тогава той започва да чувства, че кофеинът го издига. Всъщност кофеинът просто връща когнитивните му способности към нормалното, след като вече са били занижени от предишното кафе.

Основен недостатък от пиенето на кафе е фактът, че то стимулира адреналина.

Той от своя страна е стимул човек да прояви гневна реакция на първично ниво в ситуации, когато се чувства „предизвикан за битка“. Кофинът пробужда вътрешния ни механизъм за оцеляване и замъглява рационалното мислене в полза на бързия отговор. Така той може и да саботира успеха ни, като имаме предвид посоченото по-горе за емоционалната интелигентност.

С други думи, когато кофеинът направи тялото и ума ни хипервъзбудени, емоциите надделяват над поведението. А те ни правят раздразнителни и неспокойни отвътре.

Университетът „Карнеги Мелън“ изследва негативните ефекти от приема на кофеин и установи, че те са очакваното вредно покачване на кръвното налягане, сърцебиене и плитко дишане, което лишава мозъка от достатъчно кислород.

Друг доказан начин, чрез който кофеинът ни пречи в работното ежедневие, е приемът на второ кафе следобед. Неминуемо то ни възпира да заспим дълбоко през нощта, а сънят е най-ефективният доказан начин умът и тялото да се рестартират.

Учените посочват, че ако сме изпили силно кафе в 8 сутринта, в 8 ч. вечерта в тялото ни все още ще има 25% необработен кофеин. Всяко второ кафе, което сме пили следобед, ще запази 50% от въздействието си по време на лягане. А кофеинът в кръвта, както знаем, ни пречи да заспим и влошава драстично качеството на съня ни.  Така на сутринта може да се събудим емоционално увредени и в първично настроение.

Наблюдателите съветват пациентите, които чувстват, че трябва да регулират приема си на кофеин, защото той пречи на живота им, предварително да се консултират с лекар. От „Джонс Хопкинс“ допълват, че отказът от прием на кофеин е труден, защото може да доведе до главоболие, умора и липса на концентрация. Но си заслужава, ако разберем, че негативните ефекти от него правят живота ни по-труден.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *