magiqta-narechena-koleda-evolife-bg

Коледна звезда и нови надежди

„Тиха нощ, свята нощ“ с омайващо ухание на вино, канела и сушени плодове, камбанен звън и една звезда високо в небето, оповестяваща раждането на Спасителя…

Атмосфера, близка до приказка, в която се преплитат още белобрад старец, няколко елена, джуджета, домашен уют, топлина и много, много сняг.  Безброй детски очи са вперили поглед в безкрайната небесна шир, очаквайки светлата диря и вълшебния звън на коледната шейна…

Истински празник на светлината – магия, наречена Коледа!

Преди повече от сто години, в навечерието на Коледа главният редактор на известен нюйоркски ежедневник получил следното писмо:

Господин главен редактор,

Казвам се Вирджиния и съм на осем години. Искам да ви попитам нещо. Съществува ли наистина Дядо Коледа? Мама и татко казват, че съществува.

Децата в училище казват, че не съществува и че е измислица за деца, които не са достатъчно пораснали, за да разберат, че го няма. Татко всеки ден чете вестника ви от край до край и вие сигурно сте много умен човек, за да пишете всеки ден толкова много и толкова интересно.

Кажете ми, съществува ли наистина Дядо Коледа?

На първа страница в коледния брой на вестника излязла голяма статия под заглавието:

Да, Вирджиния, Дядо Коледа наистина съществува!

„Просто той е много по-необикновен от повечето хора, защото не е един конкретен човек. Не живее на точно определена улица или номер, никога не се разболява и съвсем, съвсем никога няма да умре, докато на света има и дори едно дете, което да има нужда от коледен подарък.

Да, той може би няма собствено тяло. Но живее вътре в нас, точно така жив, както сме самите ние. И всеки гладен студент, който по празниците надява червения костюм и брадата, дава на Дядо Коледа за мъничко част от съществуването си.

Всеки родител, който заделя част от парите си за подарък за детето си, дава на Дядо Коледа част от средствата и силите си. И това е, което прави Дядо Коледа толкова могъщ. Никой „жив“ истински човек, дори и най-великият владетел не би могъл да обиколи целия свят и да раздаде подаръци на всички деца за една-единствена нощ. Но Дядо Коледа го постига с лекота.

Той влиза през комини, през които не би могла да мине и котка, и във владенията на тирани, които могат да спрат всеки обикновен човек, но не и него. Без него децата нямаше да получават коледни подаръци. Нима това не е достатъчно доказателство, че той съществува – макар и по-необикновен от повечето хора?

Така че, Вирджиния – Дядо Коледа съществува! Не вярвай на тези, които казват, че го няма – те не са достатъчно пораснали, за да разберат, че го има…“

А днес всички деца по света със сигурност знаят, че той съществува! Дядо Коледа живее в Лапландия, но на малцина е известен неговият точен адрес. За първи път през 1927 год. радиоводещ, носещ името Маркус Раутио посочва селце, разположено на 483 метра надморска височина в Североизточна Финландия за официален дом на белобрадия старец.

И по-точно – Korvatunturi, Лапландия. Там той живее заедно със своята жена, джуджетата и елените, между които и най-известният от тях – Рудолф. В буквален превод името на планината Korvatunturi означава „Ухо“, поради тази причина децата във Финландия вярват, че той може да чуе желанията им.

Всяка година в Лапландия пристигат все повече и повече детски писма, а през 2004 г. техният брой надвишил 500 000. И по стар обичай – всяка година в нощта преди Коледа добрият старец продължава да се промъква тайно през комина и да оставя подаръците под коледната елха…

Коледната елха – неизменен символ, останал през вековете…

Сияеща елха, обагрена в червени и златни стъклени топки, сребристи гирлянди, с леко полюшващи се ангелчета и свещички, превръщайки коледната елха в недвусмислен символ на отрупаното с плодове райско дърво. Защото легендата разказва, че на Коледа Христос идва на земята и носи със себе си частица от небесното царство и неговата красота.

Дълга е историята на коледната елхичка – започва още през Средновековието.

Данни от 1521 г. за първото коледно дърво са открити в района на Елзас, Франция. Но по това време вече е съществувал езическият обичай за зимното слънцестоене (21 декември): украсявали са дърво, символ на живота, с плодове, цветя и жито.

През 1560 г. протестантите представят Рождество чрез коледно дърво, което символизира рая на Адам и Ева. Традицията за коледното дърво се разпространява в европейските държави с протестанската религия.

Легендата разказва, че когато се прибирал вкъщи през една студена зимна нощ, Мартин Лутер (основателят на протестанското движение), вървейки през гората неволно забелязал как звездите блещукат между клонките на дърветата на фона на лунната светлина, създавайки илюзията, че са украсени с безброй горящи свещички. Възхитен от гледката, той отрязал една елха и я занесъл вкъщи, където със съпругата и децата си заедно украсили дръвчето и дълго му се любували.

През 1837 г. принцеса Меклембур пренася в Париж тази традиция след сватбата си с херцог Орлеански. По същото време принц Албърт, съпругът на английската кралица Виктория поставя коледно дърво в замъка в Уиндзор, за да му напомня за неговата родина. А в края на 19-ти век коледната елха присъства вече в цяла Европа.

И днес всеки се старае да открие за своя дом най-красивата елхичка – със свежи иглички, прави клонки и безупречен връх, а нейното украсяване се превръща в един от най-емоционалните и чакани моменти в цялата предпразнична подготовка. Дори да изберете изкуствена елхичка, можете да си донесете вкъщи няколко елхови или борови клончета и да ги поставите във ваза, за да усещате всеки ден приятния им дъх, а можете да си купите и истинска елхичка в саксия, която после да засадите.

И разбира се – коледните подаръци!

Едва ли има по-прекрасна гледка от протегнатите детски ръчички към подаръците под елхата в коледната утрин! Показвайки по този начин любовта си към тези, които обичаме и ценим, изразяваме недвусмислено нашите чувства и подаряваме на самите себе си прекрасното усещане да бъдем добри.

Защото да раздаваш добрина и да получаваш удовлетворение от това, че си направил някой щастлив, че си го накарал да се усмихне и да се почувства специален, е само част от магията на святата нощ!

Казват, че Коледната нощ е тиха, казват, че е свята, но какво по-свято от това тя да бъде споделена с любимите хора? В тази нощ сиянието на Витлеемската звезда вещае доброта, хармония, здраве и добронамереност, които да направят света по-добър и съвършен.

Затова, когато най-хубавите празници почукат на вашата врата, посрещнете ги с вяра и красива усмивка, а тяхната отплата ще бъде здраве, щастие и много късмет през цялата година. А какво по-голямо вълшебство от това?!

Весела Коледа и Щастлива Нова година! С пожелание всеки един от вас да запази детското в себе си и вярата в прекрасния утрешен ден! Бъдете здрави, щастливи и добротворни!

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    1
    Share
  •  
  • 1

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *