obichta-kum-sebe-si-i-nashite-izbori-evolife

Често тук сме говорили за силата на обичта към себе си. Връзката ни с нас самите е определяща за отношението на околните към нас, за това какво ни се случва и въобще за посоката, в която се движи животът ни.

Ако ние обичаме и приемаме себе си, и другите ще ни приемат, ако ние вярваме в себе си, и другите ще ни повярват. Ако връзката с нас самите е здрава и изпълнена обич, ние ще можем да се справим с всичко, което се изпречи на пътя ни.

Луиз Хей казва:

„Когато хората започнат да се обичат все повече с всеки изминал ден, удивително е колко по-добър става живота им и колко по-добре се чувстват те. Те намират работата, която желаят. Получават доходите, които са им нужни. Отношенията им с другите или се подобряват, или лошите се разтапят и започват нови. Това е много просто предварително условие- да обичаш себе си.“

Затова да се научим да обичаме себе си, е първата стъпка към промяна на живота ни в положителна посока.

Много от вас се питат– „Но как да се науча да обичам себе си, как да започна наистина да обичам себе си?“.

Вие с месеци повтаряте пред огледалото- „Аз обичам себе си, aз обичам и одобрявам себе си“, но не достигате до някакви видими резултати и историите в живота ви продължават да се повтарят. Защо се получава така?

Утвържденията са чудесни помощни средства, които ни настройват на нова вълна и постепенно преобразуват старите ни мисли и убеждения.

Но само повтарянето на „Аз обичам себе си“, без да правите никакви други реални промени, едва ли би довело до забележителен резултат.

Какво всъщност означава да обичаш себе си?

Да обичаш себе си означава да осъзнаеш, че най-важният човек в твоя живот си ТИ. Да осъзнаеш, че най-важната и единствената вечна връзка, която някога ще имаш, е тази със самия себе си.

Да обичаш себе си, означава да знаеш, че заслужаваш най-доброто, да се подкрепяш и приемаш с всичките си недостатъци и слаби страни.

Да обичаш себе си означава да спреш да се критикуваш и обвиняваш. Да обичаш себе си, означава да си простиш.

И нещо много важно – да обичаш себе означава да поемеш отговорност за своя живот и да правиш избори, воден от любов към себе си.

Само тогава можеш да живееш в хармония със себе си, да променяш живота си към добро, да се развиваш и разгъваш потенциала си. Само тогава ще си най-полезен и за другите.

Когато разчитаме само на утвържденията, в нас се извършва промяна, но често тя е само на повърхността, а дълбоко в нас продължават да действат стари механизми и модели заложени в пластовете в подсъзнанието ни.

В много случаи ние си казваме, че обичаме себе си и че заслужаваме, но постоянно правим избори, които говорят обратното. Tъй като истинските мотиви за нашите избори, решения и действия често са замаскирани, ние дори не си даваме сметка, че действаме против себе си, че се наказваме и по този начин излъчваме негативни послания към и за себе си.

Кои избори имам предвид:

1. Когато постоянно поставяме нуждите на другите пред своите. 

2. Друго често срещано поведение е при родителите- много от тях смятат за свое задължение да се жертват за децата си, да живеят заради тях, а себе си и своите нужди да поставят на последно място.

3. В други случаи продължаваме да бъдем с някого от съжаление, признателност или чувство за вина. Жертваме се за него, а не осъзнаваме, че това е автоагресия, защото ние извършваме насилие над себе си, а в същото време е некоректно и за другия. Такъв избор не е воден нито от обич към нас самите, ,а от фалшиво чувство за дълг.

4. Когато се натоварваме с прекалено много работа, задачи и отговорности. Някои хора са особено горди от това, че постоянно работят и че по всяко време на денонощието могат да се заемат с възникнал служебен въпрос. Когато не отделяме достатъчно внимание на себе си.

5. Много хора копнеят за внимание и се вкопчват в някого или нещо, което би могло да им го даде. Някои се пристрастяват към сайтове за запознанства и прекарват цялото си време в усилия да получат дозата си внимание, за да се почувстват добре и да повдигнат самочувствието си. Разбира се, няма нищо лошо хората да общуват и да се забавляват в такива сайтове. Лошото е, когато се вкопчват в тях, разчитайки това да поддържа самочувствието им и да повиши самооценка им. 

6. Когато продължаваме връзката, дори когато няма взаимност от другата страна. Когато другият във връзката ясно е показал, че няма чувства към нас, а ние отчаяно се вкопчваме и унижаваме, отказвайки да приемем достойно раздялата и да поемем своя път, това също е избор, който не е воден от любов към себе си. В тези случаи ние се стремим отчаяно към тази връзка, мислейки че само тя ще ни донесе щастие, но всъщност ни кара да страдаме.

7. Омаловажавате проявите на насилие към вас и се оставяте да бъдете унижаван. Много хора, водени от страх, избират да омаловажават или игнорират агресивните и унижаващи действия на някого към тях.

Чрез всеки свой избор ние излъчваме определена енергия, която се усеща от другите, Тя носи скрити послания и ние привличаме хора и отношение, съответстващи на тях. 
Защо постъпваме така, защо правим избори, насочени срещу нас самите?

Обикновено правим такива вредни за нас избори, водени от страх и нужда.

Понякога си мислим, че тези избори ще ни донесат това, от което имаме нужда, но всъщност се получава точно обратното – ние все повече губим уважението към себе си, а по този начин привличаме и подобно отношение от страна на хората около нас. Със посланията, които изпращаме, ние сякаш им казваме да постъпят точно така, макар да твърдим че това не ни харесва.

Затова, за да се научите да обичате себе си и да водите живот с обич към себе си, осъзнайте изборите, които правите всеки ден и започнете да ги променяте.

За всеки избор, който правите, си задайте въпроса: „Този избор кара ли ме да се чувствам уважаван и ценен? От любов към себе си ли правя този избор, или воден от страх и нужда? Какво послание изпраща за мен този мой избор?“

Когато си задавате тези въпроси, постепенно ще откривате отговорите, които ви носят сила, самочувствие и увереност в себе си. По този начин, енергията, която излъчвате ще се променя и ще започнете да привличате нов тип отношения- отговарящи на вашето отношение към себе си. Обстоятелствата в живота ви ще започнат да се променят, ще се случват нещата, които искате. Защото вие вече наистина обичате себе си, и не само на думи, а и действате, водени от любов към себе си.

„Истинското самоуважение изисква равновесие между отговорност, предпочитания и лична цел.“
Сандра Ан Тейлър

А вие какво мислите? Какви ежедневни избори правите и водени ли са те от любов към себе си? Споделете вашето мнение или разкажете своя опит за това как да обичаме себе си.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    1
    Share
  • 1
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *