probujdane-strahut-e-edinstveno-v-mislite-ni-tam-toi-stoi-gnie-i-ubiva-evolife.bg

Светът се променя, променил се е, и ще продължава да се променя. За да се адаптираме към него имаме на разположение най-важното оръжие, което ще ни трябва, когато и да било – собственият ни интелект.

Нека го използваме правилно.

Животът е твърде кратък и поради тази причина трябва да го изживеем подобаващо, но не заради друго, а заради нас самите и най-близките ни. Повярвайте … и заради всички други!

Как да го постигнем?

Никак не е лесно. Кралските семейства, банкерските династии, топ-лидерите в мега-корпорациите, такива които знаем и такива стоящи в сянка, са променяли реалността около нас с векове и векове наред.

Правят го с една единствена цел. На кратко – идеите им се състоят в това те да живеят в рая, а ние в ада. Да си сътрудничим с тях и да си мислим, в най-жалкия случай, че сме доволни от живота си. Това е желаният от тях резултат.

Налага се да вървим в крачка с времето. Ще трябва да изменим начина си на мислене. За да го постигнем ще започнем с разглеждането на експлоатацията, на първичните инстинкти, които са силно засягани в съвремието.

За постигането на тези цели са се правили социални експерименти в различен мащаб. Едни са били върху единични субекти-хора по желание, други чрез задоволяване чувства за потребност от материална облага.

Както е имало и такива, които са били по неволя и с употреба на сила. Други експерименти са били провеждани върху огромни групи от хора, такива като върху цели племена, и народи дори. Във всички случаи става въпрос за надмощие на една група над друга.

Има много неща, за които ни е трудно да проумеем, защото е била предавана блокадата от поколение на поколение по генетически път. За да няма отклонения, методите са усъвършенствани постоянно и модернизирани по желан начин.

Примерно, ако преди векове се е използвал камшик за да накара подтиснатия да работи, после е било с използване материална примамка, а днес е чрез дългове.

Във всичките случаи е ставало и става въпрос за едно нещо, чрез което се е постигал резултат – използването на първични чувства.

В тази първа част ще се опитам да разкрия пред вас как да гледате на света по друг начин.

Това е един процес, и като всеки такъв, който има за цел да доведе читателя до конструктивен, точен и повторяем модел на мислене, който не се забравя. Той има за цел да ви представи реалния свят.

Има различни проблеми в този свят, но за пример ще разгледаме един, който засяга първичните инстинкти. Някои сме ги научили в последствие, други са генетично наследени.

Да, наследили сме ги, те не се изучават, а са фиксирани модели на действие. Някои са логични, но други не са. Поради тази причина ще трябва да се отучим от много неща.

Страх

Страхът е комплекс от чувства, който е породен от инстинктивната реакция на някаква потенциална опасност.

Казано по друг начин, при усет за опасност в мозъка се активират определени зони в него (амигдала и хипоталамусът).

Като това съпровожда изливането на адреналин и кортизол в кръвоносната система, което предизвиква химична реакция съпроводена от физическа.

За да се разбира от всички ще обясня, че в определена ситуация с различни фактори. Започваме да се потим, да се изнервяме, плачем, крещим, губим съзнание, усещаме ледени тръпки, бягаме, крием се и др. Това са различни форми на страх.

Не бягайте от проблемите си – застанете с лице пред тях и се опитайте да ги разрешите. Дори и да не успявате винаги, ще се научите от грешките си.

Примерно. Какво правим ако имаме страх от плъхове? Виждаме ги в гаража, или на поляната в парка, някъде откъдето ни се налага да минем, и бягаме уплашени. Грешка.

Спираме за секунда, поемаме въздух и мислим. Ако са в къщата ни, пак ли бягаме? Снабдяваме се с отрови, капани и всичко, което ще ни помогне да се справим с този проблем. За дълго.

Примерно. Обичаме силно момиче/момче, но в последствие тя/той се отделя от нас, защото не споделя тази наша любов. Това е друга форма на страх, която се появява в младежките.

А и не само, години и може да допринесе за развоя на страх от обвързване. Същият може да се е закоренил в много случаи дори преди това.

Корените му са поставени от нашите родители и тяхната връзка отразена в нашия мозък. Не, това не е изхода. Казваме на човека това, което чувстваме без страх. Без проба няма резултат. Приемете го.

Това са само 2 състоянията на страх в неговата форма на фобии. Обмисляйте вариациите и как се поддаваме на едно постоянно само-затормозване породено от страх.

Примерно. Срамът е емоция, сходна на страхът. Функционира като трайна нагласа при интерпретация на реалността. Някои народи го определят като нещо от основните им проблеми.

Не се срамувайте при нови постъпки и експерименти. Всеки който е в състояние да ви се изсмее или нападне от своя страна изпитва вътрешен конфликт с емоциите от ново-преживяното.

Просто сте научили някого на нещо ново, а ако не е в състояние да го приеме е лична нагласа и проблем. Не ваш. Не се само-оценявайте, социума няма тотално определени за норма характеристики и е под влиянието на постоянни промени.

Примерно. Напада ви група от хора и ви заплашва, не знаете как да подходите и изпадате в страх, който съпровожда паника.

Нормално е, това е първичен инстинкт. Поемете дълбоко въздух и обмислете дали можете да избягате, дали е логично да вдигнете ръце и да дадете всичко, което имате в замяна на самосъхранението.

След като се измъкнете от тази ситуация не изпадайте в страх, а моментално се заемете с всичките си възможности и съзнателни сили да отвърнете легално на този терор.

Звъннете на полиция, говорете с други хора от всеки известен ви кръг. Ако никой не прави нищо отидете до офисите на местен вестник и разкажете за случката и това, че няма развитие по случая.

Вземете инициативата в свои ръце. Само така вие ще се борите със страха. Само така вие ще дадете пример на другите хора.

Примерно. Возите се в градски транспорт и минава контрола, нямате билетче, но отказвате да платите.

Нахвърля ви се глутницата овце, които си мислят, че разбират законите да ви кряскат, че едва ли не те били плащали за „гратисчиите“. Не се поддавайте, на стадото и мислете в рамките на човешкото.

Никой не може да ви изнудва, никъде. Нито се срамувайте, нито се водете по хората в обора, които си търсят признание, което никога няма да получат от никого.

Примерите за страх могат да бъдат давани в продължение на часове писане, а и седмици и години. Написани са, записани са, филми, книги, цялата система функционира на базата на страха.

Че ние нямаме права, и че ние нямаме власт. Нищо повече. Чуйте дълбоко във вас, какво ви казва гласчето на подсъзнанието.

Кое е правилно и кое не. И го критикувайте, ядосайте му се, но в крайна сметка сложете картите на масата и наречете бялото бяло, а черното черно.

Страхът е единствено в главите ни. Там той стои, гние и убива.

Не бягайте от проблемите си – изправете се срещу тях и ще оправите целия свят, вие и никой друг.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    170
    Shares
  • 170
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *