stranni-reakcii-na-choveshkoto-tqlo-koito-sa-zashtitni-mehanizmi-evolife-bg

Нашите тела са сложна съвкупност от множество биологични цикли и системи, които много трудно могат да бъдат напълно разбрани.

Наборът от механизми за защита на тялото представлява една такава система. Те ни пазят от увреждане 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, от огромен брой заплахи, които биха могли потенциално да ни навредят.

Вижте девет странни реакции на телата ни, които всъщност са защитни механизми.

Прозяване

Основната цел на прозявката е да се охлади мозъкът, след като е прегрял или претоварен.

Кихане

Обикновено кихаме, когато носът ни е пълен с твърде много алергени, микроби, прах или други дразнители. Кихането е начин да се отървем от този „боклук“.

Протягане

Ние инстинктивно се протягаме, за да се подготвят телата ни за физическите натоварвания, които очакваме от тях. В същото време, протягането вкарва в работа мускулите, възстановява притока на кръв и подобрява настроението.

Хълцане

Когато ядем много бързо, поглъщаме големи парчета храна или просто преяждаме, нашият пневмогастричен нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагмата. Резултатът е пристъп на хълцане.

Хипнагогия

Това е онова странно чувство, когато се унасяте и изведнъж тялото ви е разтърсено от нещо, което изглежда като токов удар. В този момент всички ваши мускули се гърчат в спазми, което веднага ви събужда.

Това явление е резултат от факта, че когато започнете да заспивате, честотата на дишането ви бързо пада, пулсът се забавя, а мускулите са отпускат.

Удивително, но факт – вашият мозък интерпретира тези събития като предвестник на смъртта. Така че той се опитва да ви спаси, като ви разтърсва.

Сбръчкване на кожата от водата

Бръчките, които се появяват върху кожата на ръцете ви, играят важна роля. Това явление се дължи на факта, че когато тялото се сблъсква с повишено количество влага, то заключава, че околната среда е хлъзгава.

Така кожата на ръцете веднага започва да се променя по начин, който ще направи по-лесно за вас сцеплението с гладки повърхности.

Загуба на паметта

Загубата на паметта често се случва след инциденти. Мозъкът ни буквално изтрива най-страшните моменти от спомените ни.

Настръхване

Основната функция на настръхването е да се намали количеството топлина, която телата ни губят през порите на кожата ни. Това означава, че ще ни бъде по-лесно да се затоплим в неблагоприятни климатични условия.

Сълзи

Освен за защита на лигавицата на окото, когато чужди предмети влязат в контакт с него, сълзите служат и като инструмент на „емоционална защита.“

Учените смятат, че в стресови ситуации тялото ни създава нов, мощен източник на раздразнение, с цел да отвлече вниманието ни от болката, която в момента преживяваме.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *