uprajneniq-po-shtastie-evolife.bg

Според някои да преследваш щастието си е безсмислено и твърде егоистично нещо. Но когато човек е щастлив, той е склонен да отдава на околните повече внимание, любов и грижи. В този смисъл личното ни щастие трябва да е наша цел, която със сигурност може да ни е от помощ.

Тук ще споделим няколко мисли на Буда, според които щастието може да се практикува, като се откажем от някои определени неща. Според Буда, за да намериш щастието не трябва да желаеш, да очакваш и да съдиш.

Без желания

Това вероятно ще ви се стори невъзможно. Как може човек да няма желания и да не иска нищо? Искаме да обядваме, защото сме гладни, нали? Ето тук трябва да уточним какво имаме предвид под „желания“. Буда е разбирал желанието в смисъл на ламтеж за нещо. И тази интерпретация е доста актуална в материален свят като съвременния, където сме притиснати и от реклами. Те ни внушават, че искаме нова кола, нова къща, поредната си модна дреха, поредната скъпа козметика, нов парфюм за колекцията си и т.н.

А какво ли ще се случи, ако всички престанем толкова силно да желаем определени материални неща?

Без очаквания

И това е трудно. Ежедневно казваме, правим или даваме нещо с очакване да получим нещо в замяна. Едно от най-честите ни очаквания е да бъдем харесвани от другите. Вместо да очакваме това, защо да не поработим по въпроса да станем по-добри и приятни за другите.

Помислете за очакванията си и за тези, от които можете да се лишите. Много е трудно да не очаквате признание за нещо, което сте направили с много усилия, но ако елиминирате очакванията си, имате шанс да бъдете по-щастливи.

Без присъди

Това е най-трудното. Всеки от нас го прави – спрямо себе си, спрямо другите. Става автоматично. Всяко нещо трябва да бъде оценено, добро ли е, лошо ли е, или е някъде по средата. Вместо това е по-добре да възприемаме всичко такова, каквото е.

Тези три малки упражнения по щастие са трудно осъществими, но за сметка на това гарантират истинската ни изолираност от предразсъдъци – нашите собствени и тези на другите. И разбира се всичко става постепенно, когато приемем мисълта, че щастието е състояние на духа, то е вътре в нас и трябва да се стремим да го поддържаме с нещата, които са в собствените ни способности.

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    19
    Shares
  • 19
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *