evolife-budi-sebe-si

Може би, някой хора мислят, че живота е лесен когато си на 22-годишна възраст, но нещата не може да бъдат по-объркващи.

Много неща се случиха за една година. Завърших университета и се ангажирах да търся работа в сферата на образованието си. Дори се преместих в нов и по-красив град, но вълнението от това продължи само няколко месеца.

 

Чувствах се нещастен и това неприятно усещане се усвояваше в мен. Но нямах обяснение за това, тъй като имах всичко, което ми беше необходимо към този момент. Стоях с това чувство още няколко седмици и след това разбрах, какво не е наред.

Проблема идваше от самото отношение на ненавист към мен самия. Борех се с това да се чувствам комфортно в собствената си кожа, но имаше огромна сума на несигурност и нерешени вътрешни конфликти, които изплуваха на повърхността, веднага след като ги допусках в себе си.

След като разбрах това, всичко придоби своя смисъл. Разбрах, че няма значение какво съм постигнал или съм имал в живота си, аз винаги ще бъда в състояние на липса, винаги ще намирам начин да се чувствам нещастен, ако не променя моето възприемане за себе си, живота и света около мен. Отношението ми беше неспособно да видя красотата, която е пред мен.

Знаех, че трябва да направя нещо, защото ако продължа да живея по този начин ще продължи и настройката ми за вечното състояние на липса. Единственият начин беше да остана себе си и да сам да избера какъв да бъде живота ми.

Затова реших да избера да създам живот, в който да обичам себе си и да започна обучение за това, как да обичам себе си отново. Започнах търсене на инструменти и практики, които ще ми покажат правилния път в тази насока. Започнах да си представям по-светло бъдеще и пътят към него.

Това са три от най-големите ми ежедневни практики, които са ми помогнали да се науча да обичам себе си отново.

Замяна на отрицателното общуване със себе си

Първо започнах да обръщам внимание на това, което казвах на себе си. Казвах неща като: „Много съм глупав или грозен, понякога по няколко пъти на ден. След като знаех как изглеждат мислите ми, можех да започна промяната им.

Какво ми помогна много да се фокусирам върху това, което може да се контролира и каква ще бъде конструктивната мисъл без да съдя себе си. Всеки път, когато забележех, че мисленето ми е погрешно или глупаво, правех пауза, поемах дълбоко дъх и променях езика си. Например когато се провалих с един проект в работата не беше, защото бях глупав, а защото трябваше да развия специфични умения, които нямах. След като започнах да работя над това умение, започнах да върша работата си по-добре.

Включи нагласа за растеж

Една от моите най-големи бариери за обичта към себе си беше, че мислех, че не съм достатъчно умен. Нагласата в която трябваше да повярвам, че моята интелигентност е нещо, което променя и надгражда беше изключително важна. Вместо да си казвам ,че немога да направя нещо, или че аз съм глупав си казвах, че съм способен на всичко, което искам да постигна.

Нагласата за растеж е да се смята, че сте способни винаги е правилно решение. Винаги можем да растем като личност, когато полагате усилия за това.

Прави неща, които те карат да обичаш себе си

Подсъзнателно, когато вършим неща, които ни карат да се чувстваме по-добре подхранват любовта към себе си.

Например, ако свалим няколко килограма, тогава ние се харесваме повече, или ако се справим добре с някоя задача, тогава се чувстваме горди от себе си.

Всичко това, обаче може да бъде неустойчиво, защото можем ще намерим начин да си зададем условия. Вместо това аз реших да ги пусна напълно. Разбира се това е постепенен процес, но в крайна сметка ще спрем да бъдем толкова трудно със себе си.

Започнах да идентифицирам какво условно ме кара да се чувствам добре със себе си и да оценявам това, което имам сега. И така, какво означава това? За мен, това означаваше, да се запитам, дали загубата на тези няколко килограма или самото постижение е това, което наистина ме кара да обичам себе си.

А вие обичате ли себе си? Ако е така, кое ви помага да се амбицирате личностно? Кой от тези съвети би помогнал най-много? Ако имате други съвети, които сте изпробвали и действат, коментирайте по-долу.

Вижте още: Обичаш ли себе си?

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *