10-cenni-jiteiski-uroka-ot-budistkite-ucheniq-polezni-na-vseki-evolife.bg

Будизмът е миролюбива религия, центрирана около освобождаването на човека от връзката с материалното и горчивите чувства като гнева, разочарованието, алчността. Според нейните учения само след като се разделим с тях, можем да заживеем в мир със себе си, следвайки прости истини.

В ядрото на будизма е залегнало деликатното отношение към живота. Будистите вярват, че като бъдем по-внимателни към настоящето във всичко, което правим, казваме и мислим, като медитираме и усещаме момента тук и сега, можем да достигнем върховното блаженство – нирвана. Според тях нирвана е абсолютното освобождаване на човека и пробуждане на душата.

Макар че има свои особености, будизмът като начин на мислене може да бъде полезен на мнозина в днешните напрегнати общества, където вътрешни желания да притежаваме и утоляваме човешки нужди ни разкъсват, а умът е насочван от екраните, които ни заобикалят, винаги към някаква друга реалност – обикновено перфектна и недействителна, или пък странства в минали дни и спомени.

От будистките учения могат да бъдат изведени 10 ценни житейски урока, полезни на всеки!

Ето какви са те:

1. Давай щедро на другите. „Ако знаеш какво ние знаем за силата на даването, не би имал една единствена вечеря, която да не би споделил с другите“, казват будистите. Давай, дори да имаш много малко, съветват те. Ако запалиш светлина пред някой, тя ще освети пътя ти.

2. Освободи се от връзките. Болката е сигурна, страданието е опция. И цялото страдание се корени в желанието.

3. Поеми към пътуване навътре към себе си, за да намериш отговорите. Никой не може да те спаси, освен ти самият. Трябва сам да извървиш пътя си. По-добре е да покориш себе си, отколкото да спечелиш хиляди битки. Има само две грешки, които можем да допуснем по пътя към истината – да не го извървим целия, или да не тръгнем по него.

4. Извърви пътя си смирено. Представи си, че всеки човек на света е просветен, освен ти самият. Те всички са тук, за да бъдат твои учители и правят правилните неща, за да ти помогнат.

5. Покори егото (ума) и освободи душата. Да опитомиш себе си е по-трудна задача от това да опитомиш някой друг.

6. Освободи се от чувствата за омраза, съпротива и страх. Излъчвай безкрайна любов към целия свят – над теб, наоколо и под теб, безпрепятствено, без лошо чувство, без враждебност.

7. Бъди тук и сега. Миналото вече го няма, бъдещето не е настъпило. Има само един живот – в момента.

8. Ти си авторът на собствената си съдба. Чистотата или нечистотата зависи от теб самия. Никой не може да прочисти друг.

9. Поддържай тялото си с правилната храна. Всяко човешко същество е създател на собственото си здраве или болест.

10. Не се съпротивлявай на реалността. Светът е наскърбен от смърт и упадък. Но мъдрите не тъжат, защото са осъзнали природата на световния ред. Щастие или тъга, каквото и да те сполети, продължи напред недокоснат, непокътнат, несвързан, свободен. Губим само това, за което се държим.

Вижте още: 10-те Дзен принципа, които ще те накарат да се замислиш

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *