dietomaniq-novata-zavisimost-evolife.bg

Лекарите от години алармират за все по-разширяващата се тенденция голяма част от жените да се подлагат на строги диети.

Това разбира се, има и своето обеснение във факта, че по данни на различни проучвания, жените с нормално тегло получават по-добри и по-добре платени работи от тези с наднормено тегло.

Наднорменото тегло води освен всичко и до чисто медицински проблеми – висок холестерол, високо кръвно налчгане, атеросклероза, съдови инциденти. Редукцията на излишните килограми е добро решение, но всичко трябва да се прави с мярка.

Ако в миналото подлагането на изтощителни диети за продължително време беше рядкост, то сега това се превръща в тенденция. Все по-често в такива случаи започва да се употребява термина диетомания или зависимост от храната. Диетоманията трябва да се разграничава от булимията и анорексията.

Булимията се изразява в редовни и неконтролируеми атаки на склонност към преяждане, които обикновено завършват с невротична криза и се правят опити да се очисти стомаха от поетата храна по изкуствен път.

Предизвикват си поврщане по механичен път или с таблетки, поглъщат очистителни средства и диуретици. Прочетете повече за булимията ТУК.

Анорексията се изразява в една почти налудна идея за отслабване. Анорексиците постоянно мислят, че трябва да отслабнат, в много случаи тази идея се превръща във физическо отвръщение към храната.

Анорексията е тежко психическо разстройство, изискващо много често болнично лечение и понякога въпреки лечението е с летален изход. Прочетете повече за анорексията ТУК.

Диетомания – при нея психиката все още не е така нарушена както при другите две харанителни разстроиства, недоволството от себе си не е така високо и все още няма метаболитни нарушения.

Първоначано може да се достигне до чувство на гордост и еуфория от постигнатите резултати от отслабването. Ако не се случи нищо имате ”шанс” да изпробвате нова, „по-работеща” диета.

Въпреки това да се отървете от диетоманията не е никак лесно. Още по-лошо, диетоменията лесно може да премине в анорексия. Т.е. лечението на диетоманията е профилактика на анорексията, която пак повтарям може да има и фатален край.

Как можем да се самоопределим дали искаме да свалим само няколко килограма или това вече се е превърнало в зависимост или диетомания? Вие сте диетоман, ако:

Когато хапнете нещо извън диетата, започвате да се изнервяте и не можете да се отървете от мисълта, че надебелявате.

Ако хапнете нещо сладко, чувствате срам и угризения, страх че много бързо ще станете пълна и грозна.

Когато започвате диетата, опитвате се да убедите своите приятели и роднини да постъпят по същия начин. Подсъзнателно си мислите, че така те ще станат по-здрави и щастливи.

Когато срокът на диетата свърши, не се радвате на постигнатите резултати. Тъй като диетите са с продължителност няколко месеца, това предполага че несъзнаваната ви цел не е да свалите килограми, а наслаждението, че губите тегло.

Много се засягате и реагирате остро, ако някой се опита да критикува начина ви на хранене, теглото, храните кото консумирате и ви казват, че ядете по различен начин.

Менютата и диетите – това е любимата ви тема, върху която мовете да говорите с часове.

Когато чуете за някоя нова диета, ще се радвате да я пробвате независимо от източника. Изпитвате истински „глад” за нови диети.
Приготвяте закуската си от вечерта, а обяда и вечерята от сутринта.

Непрекъснато пресмятате какво можете да ядете. Съзнанието ви непрекъснато пресмята и брои калории, мазнини, въглехидрати.

Диетата влияе върху качество на живота ви и сводното време. Може да се откажете да отидете на кафе с приятели или рожден ден от страх, че може да ядете твърде много и неподходяща храна. Проблемът не е в това, че ще откажете тези покани, проблемът е в това, че приемате аргументацията на отказа си за напълно нормална.

Диетоманията е сериозно заболяване, което не се преодолява с общи съвети като „обичай себе си”, „влюби се”, „направи нещо за другите”, защото това не е толкова лесно.

Затова най-добре е да се обърнете едновременно към психиатър с опит в психотерапията и диетолог, за да се опитат да ви помогнат в намиране на решение на проблема ви.

Вижте още: Храните, които ни правят още по-красиви

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    22
    Shares
  • 22
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *