kak-se-nauchih-da-se-hranq-zdravoslovno-da-treniram-i-da-se-obicham-evolife.bg

Някой хора искат да загубят от теглото си. Други искат да качат килограми. Аз бях най-лошото от двата свята – много слаба мускулна маса и отпуснато тяло. Вместо това имах някои допълнителна подплата и доста бира в корема.

Исках да вляза във форма, да загубя „биреното коремче”, да кача мускулна маса и да изглеждам като другите годни момчета, които са като трион окачен на плажа. Когато тренирах, не го правих последователно и ми беше много трудно. Променях моите тренировки всеки месец, сякаш това ще реши проблема ми…, за жалост не.

Така че започнах режим на хранене изхвърлих всички вредни храни бонбони и сода. Започнах да се храня с повече месо, ядки и зеленчуци. Правих някои изключения, защото когато ходих на заведения, а това беше често. Или когато се чувствах твърде уморен, за да готвя, което беше често. В крайна сметка накрая след моята диета само половината ястия. И отново моята „диета” се променяше всеки няколко месеца.

Така че след няколко години на Йо-Йо ефект от диета полу-тренировки не бях направил никакъв забележим напредък. Бях със същото телосложение със същото бирено коремче и всякаква липса на дисциплина. Знаех, че нещо трябва да се промени и цялата тази система не работи.

Това, което разбрах е че само силата на волята не е достатъчна и в действителност е доста малка част от управлението. Мотивацията има значение, но не можех да завися от нея – аз имах нужда от начин да мотивирам себе си, но също така да се гарантира, че правя правилния избор, дори когато не се чувствам мотивиран. Система базирана на отчетност, информираност, социален натиск и да, дори подигравки във фитнеса.

Ето какво направих.

Взех снимки от „преди”… и започнах да работя за снимките „след”

Първото нещо, което направих бяха няколко „селфита”. Въпреки, че бях облечен с шорти и без риза, те не бяха никак секси. Излизаха на преден план корема и не-оформеното тяло. Казах си или това или да направя усилие да изглеждам добре. Подбрах трите най-добри снимки: една фронтална, една в гръб и странична и ги принтирах. След това закачих тези снимки на огледалото в банята, където щях да ги виждам няколко пъти на ден.

Също така сложих тези снимки и към Facebook, като основа за няколко месеца. Това беше придружено от обновяването на целите ми за следващите шест месеца. Тази стъпка не е абсолютно необходима, но придава допълнителен елемент на натиск всичко това да се издигне в ангажимент, като се направи публично.

За да бъде ясно, това не е получаване върху себе си. Вместо това снимките са напомняне, че не живея по моите собствени стандарти и е необходима промяна. След като започнах да отбелязвам напредък, снимките на моето огледало всъщност ме накараха да се чувствам страхотно, защото те са напомняне за това колко далеч съм отишъл. И след като стигнах до моите цели, те станаха мои снимки „преди”.

Започнах да правя снимки на всичките ми храни

Следващото нещо върху което трябваше да работя, беше моята диета. Имах я в главата си вече, като много месо и зеленчуци, някои ядки и сравнително малко въглехидрати. Просто трябваше да намеря начин гарантирано да остана с нея.

Започнах като правех снимки на всяко едно хранене с моя телефон. Това ме накара да спра и да разгледам всичките ми избори на храни и ми даде по-голяма яснота ма това, колко добре или не се придържам към диетата. Още веднъж аз добавих елемент на социална отговорност като всичките ми снимки на храни публикувах във Facebook папка, така че моите приятели може да ги видят.

Така какъв резултат има това? Моите хранителни съответствия се покачиха от 50% до 80%. Това означаваше, че изпълнявах моята диета за осем от всеки десет ястия. Макар че не е съвършено, аз започнах да виждам прогрес и това ме накара да се чувствам страхотно за моето здравословно хранене. За напред трябваше да започна постоянни тренировки.

Отбелязвах всички мои тренировки

Тъй като записа на всичко работеше за моята диета, реших да опитам една и съща стратегия и за тренировките. Всеки път, когато отивах на фитнес, записвах моите тренировки в малък преносим компютър, който държах в моята фитнес чанта.

Това просто записване на моите тренировки ме накара да работя по график 70 % от времето и не повече от ден по-късно 80 % от времето. Също така се чувствах по-мотивиран, като дневника ми позволяваше да прегледам напредъка си и да видя колко далеч съм отишъл. Като допълнителен бонус беше много по-лесно да знам какво тегло да използвам за всяко упражнение.

Тъй като спрях да използвам книжен бележник, обаче, като сега има много интересни и полезни apps, които са лесни за употреба и правят много по-лесно следенето на тренировки.

Обърнах здравословните навици в игра

След като започнах да се храня добре и ефективността от времето в фитнес залата беше 80 % започнах да показвам резултати, но аз исках тази цифра да е над 90 %. Затова създадох точка в системата да превърна здравословните навици в игра – с която да печеля точки всеки път, когато направя нещо, както е трябвало да направя и да губя точки, когато съм направил нещо лошо. Проследявах дневните и седмичните си резултати, използвайки моето компютърно тефтерче и програма и трябваше да побеждавам моите собствени резултати. Резултатът:моята диета и упражненията в процентно съответствие отиде от 80 % до 90 %, а процента на телесните мазнини слезе с няколко точки. Успех!

Тъй като открих, че е дори по-добър начин да направя това вместо да използвам домашната точкова система и ръчно да проследявам всичко, започнах да използвам едно безплатно приложение, което ще препоръчам и на вас HabitRPG, което превръща производителността и здравословните навици в забавна и пристрастяваща игра, която може да се играе както самостоятелно така и с приятели. Сега пропусках тренировка или прекрачвах моята диета само веднъж или два пъти седмично. С помоща на това приложение изградих добри навици.

Но сега обратно към преди няколко години: правех почти всичко правилно, но имаше едно нещо, което продължаваше да ми избягва. Не можех последователно да извършвам едно упражнение правилно и това бяха страховитите за мен – Клякания.

Когато всичко води към провал означава, че е време да вложим пари в него

Мразех кляканията. Мразех ги толкова много, както обществена отчетност и дори желанието ми да вляза в невероятна форма не беше достатъчно за да го правя. Но трябваше да ги правя, затова реших да създам последствия от този провал.

За това казах на близък приятел, че планирам да направя поне три серии от клякания, веднъж седмично. Помолих го да ме придружава всяка седмица и всеки път, когато аз не направя сериите, да му дължа десет лева – които по-късно да се качват на двадесет. Докато се пречупя напълно се наложи да платя на моя приятел малко пари, но това в крайна сметка ме стимулира и аз най-накрая имах възможност да изградя повече сила за тялото си и да изградя някои сериозни мускули.

Тези пет психологически тактики ми помогнаха да загубя 10 килограма мазнини и същевременно да създам почти 5 килограма мускулна маса в продължение на седем месеца. Също така от първа ръка съм наблюдавал как мои приятели, семейство и клиенти са постигнали подобни резултати. Най-важния урок, който научих е, че не можем да разчитаме само на волята винаги за да направим своя здравословен избор. Вместо това ви трябва системи за измерване на напредъка ви, системи за поддържане на себе си дисциплинирани и отговорни и да , дори системи за забавни методи по време на тренировка.

~единотвас

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    20
    Shares
  • 20
  •  

[top]

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *