4-zdravoslovni-navika-koito-poddurjat-zdravi-uma-i-tqloto-evolife.bg

Искате ли да поддържате млади ума и тялото си?

Развивайте тези навици през целия си живот.

Кой не иска извора на младостта? Магическото възстановяване на младостта съществува само в легендите, но науката сочи няколко прости здравословни навици, които може да ви помогнат да удължите живота си.

1. Поддържайте тялото си подвижно

Упражненията и физическата активност са нещата, които са най-доказани не само за намаляване на смъртността, но също и за линейно здравните ползи.

Предимствата от това, да се упражняваме са: по-малко сърдечни рискове, подобряване на съня и паметта, по-малко депресия и болка и по-добро здраве за костите.

Какъв вид физическа активност е най-добре?

Зависи от това, какво искате да постигнете.

Ако не сте били активни в упражненията до сега това може да звучи като шега, но като за начало започнете с бодри интензивни разходки или нещо като каране на велосипед, а защо не и да се запишете на някой курс по танци например.

Най-добрия вариант е да се редуват аеробни със силови упражнения и разтягане за добре закръглена програма.

2.Изградете добри хранителни навици

Акцентирайте върху пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Плюс това, тези храни спомагат за по-добро здраве на сърцето и по-голямо дълголетие.

Превключете към ненаситено маслиново масло за готвене и за салата. Растителните масла, като рапица и гроздова сметана също са добър вариант.

Постарайте се да включвате риба в менюто си два пъти седмично. Заместете червеното месо със сьомга, херинга или риба тон.

Наблягайте на зеленчуците. Оставете повече място във вашата чиния за зеленчуци като броколи, зеле, моркови и домати. Сложете ги на грил или на пара или ги консумирайте сурови, вместо да ги пържите.

3.Не загърбвайте социалния си живот

Когато хората създадат семейство те често се отдръпват от приятелите си. Не позволявайте това да се случи. Колкото повече сте свързани и с други хора по-добре.

Изградете си мрежа от контакти със вашия лекар, читалище или религиозна организация.

4.Спрете цигарите

Отървете се от този вреден навик. Експерти сочат, че отнема средно около седем опита за да се откаже човек от тютюнопушенето. Само защото сте се опитвали в миналото не означава, че вие сте неспособни да се откажете. Това просто означава, че вие сте по-близо до времето, когато ще успеете.

Вижте още: 7 здравословни закуски за заета сутрин

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
  •  
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *