kluchat-kum-dulgoletieto-antiksidanti-i-vitamini-evolife.bg

Известно е, че витамини А, Е, С, селен, бета каротин, Коензим Q и приемането на бедна на захар, сол и мазнини храна намаляват рисковете от сърдечно – съдови заболявания и рак, и поддържат добра ни физическа и психическа форма.

Много е трудно и за специалисти да се проследи ежедневното приемане на тези безценни съставки.

Хиляди диети се разпространяват по Интернет, в модните списания и други медии, но в голяма част от тях се пропускат важни хранителни добавки.

За да избегнат тези недостатъци, американските диетолози съветват своите пациенти внимателно да следят дали в консумираната от тях храна присъстват в разумно количество.

Някои много важни съставки, за които е доказано, че значително забавят процесите на стареене и помагат на всеки човек да поддържа добра физическа и психическа форма.

Бета каротинът елиминира натрупаните свободни радикали и по този начин упражнява антиканцерогенните си свойства. Намира се в големи количества в портокалите и листатите зеленчуци.

Витамин А предпазва от развитие на сърдечно – съдови и ракови заболявания, но в същото време организмът на човека трудно възприема големи количества от него.

Хипервитаминоза А се проявява с умора, проблеми с кожата, черния дроб и далака. Витаминът се намира в големи количества в черния дроб, яйцата, млякото, пъпешите и други.

Витамин С е най – добре проученият антиоксидант. Ежедневното консумиране на цитрусови плодове, ягоди, малини или зеленчуци като домати, чушки, картофи осигурява достатъчни количества от него за организма.

Витамин С има не само антиканцерогенно действие, но също така подобрява паметта. В големи количества, обаче, може да предизвика хронична диария и образуване на бъбречни камъни.

Витамин Е е антиоксидант, който предпазва от рак, сърдечни заболявания и подобрява имунитета. Нови изследвания показват, че той влияе изключително благоприятно при болестта на Алцхаймер. Богати на витамина са растителното масло, орехите, зелените листати зеленчуци.

Селенът е минерал с антиоксидантни свойства , който според различни изследвания значително намалява риска от развитие на белодробен, колоректален и простатен карцином и подобрява функциите на сърцето.

Витамините В6 , В 12 и фолиева киселина намаляват в организма на човека с напредване на възрастта, което понижава защитните му способности. Витамин В6 се намира в големи количества в рибата, пилешкото и свинско месо, черен дроб и яйцата, В 12 в сочните червени меса, а фолиевата киселина в листните зеленчуци, черния дроб, някои видове пълнозърнест хляб.

Коензим Q влияе добре върху функцията на сърцето, а нови изследвания показват и защитната му роля срещу Алцхаймер и Паркинсон. Богати на Коензим Q са рибеното масло, зърнените храни, черният дроб, месото.

Ликопенът предпазва от рак на простата и сърдечни заболявания. Намира се в доматите и други червени зеленчуци.

Според американските диетолози, ако тези важни съставки присъстват в балансиран вид в храната, която ежедневно консумираме. Шансовете успешно да се противопоставим на стареенето значително нарастват.

Вижте още: Боров прашец и Бамбук на здравето

Споделяйте с приятели на воля:
  •  
    65
    Shares
  • 65
  •  

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *